Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Geocache door het Zeister bos

Ergens in het Zeister bosch ligt een schat te wachten op ijverige speurders.

In 2013 is het precies 100 jaar geleden dat de gemeente Zeist het Zeister Bosch aankocht. De veiling van de wijd en zijd vermaarde “Zeister Bosschen” vond plaats in september 1913. Door de aankoop werd voorkomen dat dit gebied is vol gebouwd.

Het bos was de afgelopen eeuw een belangrijke toeristische trekpleister voor dagjesmensen en pensiongasten én het recreatiebos voor de Zeistenaren. Binnen zijn grenzen vonden bijzondere ontwikkelingen plaats, zoals de aanleg van het ziekenhuis en de algemene begraafplaats, (toch) woningbouw en de vestiging van het bezoekerscentrum De Boswerf. In de jaren ’30 was er een kleine dierentuin bij het Jagershuis, waarvan de kunstrots met manenschapen nog rest. De naam Bisonveld herinnert aan de bisons, die hier in de eerste helft van de 20ste eeuw graasden.

Geocache

Peter de la Mar, als vrijwilliger verbonden aan het Gilde, heeft een geocache ontwikkeld door het Zeister Bosch die wandelen en schatzoeken combineert. Geocaching is een manier van schatzoeken waarbij internet een belangrijke rol speelt. Een vereiste voor deze wandeling is een GPS apparaat of een smartphone of tablet met internet.

Het basisidee achter geocaching is dat iemand op een bijzondere plek in de natuur een waterdichte doos verstopt met daarin een logboek en eventueel een aantal voorwerpen (om te ruilen). Die schat (de cache) is door de speurders aan de hand van coördinaten te vinden. Heb je de schat gevonden dan deel je je ervaringen in het logboek of online met anderen.

Geocache door het Zeister Bosch