Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Dirkje Inden-Reiss

Geboren: Amsterdam, 8 maart 1897
Gestorven: Zeist, 12 december 1981
Gehuwd met Theo H.J.M. Inden
Dirkje

Huwelijk met Theo van Inden

Dirkje Reiss, van Luthers, reformatorische gezindte, werkte in de manufacturenwinkel van de (katholieke) familie Inden en trouwde op 29 januari 1920 met zoon Theo van Inden. Door hun gemengde huwelijk verloor Theo alle contact met zijn ouders.

Dirkje Inden-Reiss

Verzet Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog zaten Dirkje en haar man in het verzet. Theo hielp ook Johannes Scheps, die net als Dirkje lid was van de gemeenteraad met de verspreiding van illegaal drukwerk. Op een keer vervoerde Theo een aantal exemplaren van het boek van Scheps “de Politieke Katechismus”. Scheps had daarin zijn politieke ideeën over de bezetting uiteengezet. Theo werd met zijn kostbare lading in Amsterdam aangehouden door de Duitsers, die hem uitvoerig ondervroegen. Hij hield hardnekkig en dapper vol, dat hij was gekomen om de voor hem gedrukte Heidelberger Katechismus op te halen. Van een Politieke Katechismus wist hij niets, zo zei hij. De Duitsers geloofden hem niet. Ze namen hem gevangen en vroegen waar hij woonde. Hij zei: “Baarnseweg 36 in Zeist”. Het duurde een tijd voordat men doorhad dat dat huis in Den Dolder lag… Theo had al thuis moeten zijn van zijn tocht naar Amsterdam. Dirkje vermoedde al dat hij was opgepakt en had kuilen in het bos gegraven om documenten en andere belangrijke zaken te verstoppen. In de avondschemer stond ze klaar om de Duitsers te ontvangen. Die vonden helemaal niets en vertrokken weer. Theo werd vrijgelaten.  Het blijft een wonder dat dit zo goed afliep: In het huis zaten Joden ondergedoken en in de tuin en in het bos vlakbij waren wapens, vervalste documenten, persoonsbewijzen, verboden lectuur en radio’s verborgen!

 

Partij van de Arbeid

Voor de Partij van de Arbeid zat Dirkje van 1945 tot 1966 in de gemeenteraad van Zeist. Daar was ze een actieve vertegenwoordigster van het dorp Den Dolder. Zo stond zij op de bres voor de aanleg van het sportveldencomplex van D.O.S.C., maar ook het bejaardenwerk, de leesbibliotheek en zeker niet in de laatste plaats het speeltuinwerk hadden haar grote belangstelling. Het was algemeen bekend dat mevrouw Inden zo nodig de onderste steen boven haalde om haar meestal sociale doel te bereiken.

Straatnaam Mevrouw Inden-Reisslaan

Vriend en geestverwant J.H. Scheps naar wie ook een straat is vernoemd in de verzetswijk in Zeist richtte in 1982 de Stichting Inden-Reiss Fonds op. Deze stichting heeft de bevordering van de studie naar het verzet tegen dictaturen als doel.

Zij leeft voort door de Mevrouw Inden-Reisslaan in Den Dolder.

Gedenksteentje

Op vrijdag 29 oktober 2021 is er een gedenksteentje onthult op Baarnseweg 36 ter herinnering aan Dirkje Inden-Reiss en haar man Theo Inden.