Terug naar overzichtTerug naar overzicht
  • Home
  • Gedenksteentje Van der Merschlaan 59
Johannes Albertus (Jo) Wennekes, verzetsstrijder

Door Nanja van Denderen

Johannes Albertus (Jo) Wennekes
Woonde op de Van der Merschlaan 59 Zeist
Geboren op 13 januari 1913 te Zeist
Geloof: Rooms Katholiek.

Beroep:
Jo was, wat je nu noemt een zzp’er. Hij repareerde fietsen en motoren en was goed in zijn vak. Hij bezat 3 motoren, die op één na door de Duitsers in beslag zijn genomen.

Portret van Jo Wennekes

Verzetsherdenkingskruis

In 1984 is het verzetsherdenkingskruis aan Jo Wennekes toegekend. 10 dagen na aanvraag is dit kruis toegekend. Tevens is zijn naam opgenomen op de erelijst van gevallenen 1940-1945 in Den Haag.

Vrouw en kinderen

Jo Wennekes was getrouwd met Anna van Essen en had 2 kinderen, een zoon en een dochter. Zijn dochter was slechtziend en bezocht de blindenschool Bartimeus. Zij is op 34-jarige leeftijd overleden. De zoon heeft net als zijn vader veel met techniek en heeft later een mooi eigen bedrijf gehad.

Vader van Jo Wennekes

Zijn vader was een NSB’er en was teamleider van het NSB-bureau aan de 1e Dorpstraat. Dit gaf na de oorlog nogal wat verwarring. Er werd namelijk met regelmaat tegen hun kinderen gezegd dat hun vader een NSB’er was. Zelfs op oudere leeftijd werd zijn vrouw er in het bejaardenhuis nog op aangekeken. Zij was heel trots toen zij daar het verzetskruis kon laten zien en daarmee kon aantonen dat haar man in het verzet heeft gezeten en dus géén NSB’er is geweest.

Op enig moment heeft de NSB-vader de vrouw van Jo gewaarschuwd dat hij moest onderduiken, omdat hij gezocht werd door de Duitsers. De twee kinderen zijn in die periode jarig, vanaf zijn onderduikadres heeft hij nog aan beide kinderen een verjaardagskaart gestuurd.

Verzetsactiviteiten

Hij bracht distributiebonnen rond bij onderduikadressen voor zijn vriend Frans Viola, die onderdirecteur was van het distributiekantoor in de gemeente Zeist. Hij regelde in samenwerking met de afdeling bevolking voor de onderduikers distributiebonnen. Tijdens de onderduikperiode van Jo Wennekes heeft hij een Joodse vrouw bij hem thuis ondergebracht. Na 6 weken is zij opgehaald en naar een ander adres ondergebracht. Een dag later is bij hem thuis door de Duitsers een huiszoeking gedaan.

Arrestatie

Hij zat ondergedoken bij Frans Viola op de Prof. Lorentzlaan toen hij en Frans Viola op 26 augustus 1944, samen met de broers Fred en Itos Hoogendoorn, die naast Frans Viola woonden, gearresteerd werd door de Sicherheitsdienst wegens verzetsactiviteiten.

Concentratiekamp

Hij is vervolgens naar het concentratiekamp Vught overgebracht en op 6 september 1944 naar Sachsenhausen Duitsland gedeporteerd. Op 16 oktober 1944 is hij naar concentratiekamp Neuegamme in Duitsland overgebracht. Op 24 december 1944 is hij aldaar overleden. Hij werd 31 jaar.

Verraden

Het is niet duidelijk wie de vier verzetshelden heeft verraden. Er is wel een idee wie. Misschien wordt dat helder zodra de dossiers van de NIOD worden vrijgegeven.

De dag voorafgaande aan de arrestatie komt Jo Wennekes ’s avonds even thuis, daarna hoort zij niets meer van hem.
Hij liet een vrouw en 2 kinderen achter.