Mei 1945 - Het Rond en Figi

Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Mei 1945 - Het Rond en FIGI

Op 5 mei 1945 capituleerde Duitsland, maar het duurde nog tot 7 mei voordat Zeist werd bevrijd. Een grote menigte had zich in de ochtend verzameld op Het Rond tussen het gemeentehuis en Hotel Figi. Hoe verliepen de meidagen in hartje Zeist?

De eerste meidagen

De eerste dagen van mei 1945, nog voor de capitulatie, reden op Het Rond en in de Dorpsstraten geallieerde vrachtwagens met witte vlag voor op de motorkap – de Duitsers hadden immers nog niet gecapituleerd. Dit waren voedseltransporten voor de hongerende bevolking in West-Nederland. Het vlaggen door de Zeistenaren was nog niet aan de orde. Zeist was immers nog niet bevrijd.

Geallieerde bevrijders

Op 7 mei trokken de geallieerde bevrijders Zeist binnen. De Zeister Post, een uitgave van voormalig ondergrondse bladen, schreef op 9 mei:

Steeds algemener werd de feesttooi en geregeld groeiden de dichte rijen tot om 9.35 uur precies tankcolonne doorkwam, de eerste heel den dag opgevolgd door allerlei gemotoriseerde wagens en motor-rijwielen, waarvan de in- en opzittenden met enthousiasme werden begroet. Zeist, Canada en Engeland reikten elkaar de hand. ‘t Werd een ware zegetocht voor de Tommies en de Canadezen […].

Vervolgens kwamen Officieren ten gemeentehuize hun opwachting maken […]. Na begroeting en toespraak door en burgemeester verschenen de Local Commander Mat.Gen. Galloway en de verbindingsofficier [tussen HQ Netherlands District en het – Nederlandse – Militair Gezag, TR] Quarles van Ufford op het balcon, waar hun door de menigte een ovatie werd gebracht’.

Vestigingsplaats voor Headquarters Netherlands District

Generaal Galloway was commandant van de Headquarters Netherlands District en verantwoordelijk voor onder meer de voedseltransporten en de voedseldroppings. Zeist werd de vestigingsplaats voor HQ Netherlands District; Hotel Figi werd tot begin juni door het hoofdkwartier gebruik genomen.

De Concertzaal

De Concertzaal werd op 19 mei 1945 door een Canadees legeronderdeel in gebruik genomen voor shows en variété-avonden ter ontspanning van de geallieerde soldaten. In een schrijven staat het theater aangeduid als Orpheum Theatre.

Figi in Zeist

Nadat Hotel Figi begin juni 1945 door de Headquarters Netherlands District vrijgegeven was, werden de gebouwen gevorderd voor het No. 29 Recreational Increment van het Canadese leger. Deze organisatie runde 21 officers clubs in midden Nederland en in Amsterdam.

De sluiting van de meeste geallieerde officer’s transit hotels, clubs en kantines – waaronder het Amstel Hotel, Krasnapolsky, de Roode Leeuw in Amsterdam en Palliser = Figi in Zeist – vond eind 1945 plaats. 

Lees verder...

Lees hier de volledige publicatie over de meidagen van 1945 in Zeist.

Mei 1945: Het Rond en FIGI