Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden meerdere psychiatrische inrichtingen langs de Nederlandse kust ontruimd vanwege de versterking van de ‘Atlantikwall’ door de Duitse bezetter. Maar liefst 750 evacuees komen vanaf medio 1942 terecht in de Willem Arntsz Hoeve, die daardoor bijna tweemaal zoveel patiënten moet huisvesten dan tot dan toe.
De leefomstandigheden worden – onder andere ten gevolge van de overbevolking – zó erbarmelijk dat meer dan 1.100 mensen sterven als gevolg van ‘actieve verwaarlozing’. Tussen 2013 en 2017 is hier uitgebreid onderzoek naar gedaan door Marco Gietema en Cecile aan de Stegge. Zij hebben hun bevindingen uitgeschreven in het boek ‘Vergeten Slachtoffers. De psychiatrische inrichting De Willem Arntsz Hoeve tijdens de Tweede Wereldoorlog’ (Amsterdam 2017, Boom).
Ter herinnering aan deze Vergeten Slachtoffers staat langs de hoofdas van de Willem Arntsz Hoeve het monument ‘De Wolk’. Jaarlijks vindt hier op 4 mei een herdenking plaats. In 2024 is in de directe nabijheid een informatiebord geplaatst.
Hier vindt u de namenlijst van de Vergeten Slachtoffers (pdf 1MB).