Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Jachtopzieners-woning Hoog Kanje

Door R.P.M. Rhoen

Het bos waar eind jaren vijftig van de vorige eeuw de wijk ‘Flats Zeist-Oost’ werd aangelegd, staat al vanaf 1880 bekend als Hoog Kanje. Dit bos maakte tot 1850 deel uit van de buitenplaats De Breul. In het bos stond een jachtopzienierwoning.

Jachtopzienerwoning

In het bos stond een jachtopzienerwoning uit 1833. Van de buitenplaats De Breul liep een pad naar dit huis toe. Het pand bestond uit een voorhuis en een achterhuis. In het rechter deel van het voorhuis bevond zich een kelder met een opkamer. De witgepleisterde woning had een zadeldak, waarvan de nok haaks op de voorgevel stond. De vensters op de begane grond waren voorzien van schuiframen. De buitendeur bevond zich in de rechter zijgevel. De architectuur was zeer eenvoudig; slechts de gevelbekroning aan de voorzijde liet, zoals op de foto te zien is, enkele bescheiden ornamenten zien.

De oude boswachterswoning aan Hoog Kanje, 1957 - Fotocollectie Gemeentearchief Zeist
De Christus Verrijzeniskerk - Fotocollectie Gemeentearchief Zeist
Van woning tot kerk

In het kleine pand woonden geruime tijd twee gezinnen. De eerste bewoner van de westelijke woning was de dagloner Franciscus Klomp en in de oostelijke woning had de jachtopziener Willem Verwey zijn intrek genomen. In de oorlog werd het huis bewoond door boswachter Adriaan Hofland, die op 2 december 1944, toen hij twee houtdieven op heterdaad betrapte, werd neergeschoten. Aan de gevolgen van die schietpartij is hij overleden. In 1959 werd de woning afgebroken. Op de plek waar de boswachterwoning heeft gestaan, werd in 1967 de R.K. Christus’ Verrijzeniskerk gebouwd. In april 2013 is begonnen met de sloop van de kerk.