Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Lindenlaan 24

Door Dick van de Kamp

De Lindenlaan is een fraaie laan. Er staan veel bomen langs de weg, natuurlijk veel linden, en de huizen zijn mooi en groot. Het zijn landhuizen uit de jaren ’20 en ’30 van de 20e eeuw. Ook het huis op nummer 24 is mooi en groot. De architect van het huis heeft veel variatie aangebracht en het een eigen karakter gegeven. Het huis is gebouwd in 1936. De eerste bewoners waren J.W. (Wouter) Koning en zijn gezin.

 

Het huis aan de Lindenlaan 24 in Zeist.
Familie Koning

Het huis aan de Lindenlaan ligt schuin tegenover het Christelijk Lyceum Zeist. Dat was natuurlijk gemakkelijk voor Wouter, die leraar wiskunde was en later ook conrector van het Lyceum.

Vader Wouter werd geboren in 1895 en overleed in 1966. Zijn vrouw Geertruida werd geboren in 1894 en overleed in 1978. De andere leden van het gezin waren Jan (1926), Geertrui (1923) en de tweeling Miek en Dick (1930). Alleen Miek en Dick leven nog. Miek heeft mij geïnformeerd over de familie Koning in de oorlogstijd.

Gezinsuitbreiding

In het begin van de oorlog werd het gezin uitgebreid met een jongen en twee meisjes. De jongen heette Frits Vegter. Zijn ouders woonden in Nederlands-Indië. Frits verbleef bij de familie Koning om zijn middelbare school af te maken. Een van de meisjes was Beppie. Zij was slachtoffer van de  bombardementen op Rotterdam. Het andere meisje was Marianne. Een knap Joods meisje, volgens Miek. De achternamen zijn niet bekend. Marianne zat op de huishoudschool aan de Dahliastraat. Ze is een jaar bij de familie Koning gebleven.

Het grote gezin had veel bonnen nodig voor eten en kleding. De kleine Miek werd op pad gestuurd. Ze wist precies van welke medewerker van het distributiekantoor ze wat extra bonnen kon krijgen. Wanneer er een ander medewerker achter het loket zat keerde ze om.

Groepsfoto op een mooie pinksterdag

Het hele gezin met gasten staat op de foto, gemaakt op een mooie Pinksterdag in 1941. Recht boven vader Koning staat zoon Jan, en het meisje naast vader is Beppie. Daarnaast zit tante To (Pameijer), de buurvrouw. Moeder staat er niet op, zij maakte de foto. Links op de voorgrond is Marianne. Links daarboven zit Frans Vegter, rechts daarvan de tweeling. Miek links en Dick rechts. Staande naast Jan zien we Trui.

De familie Koning met gasten, op een mooie Pinksterdag.

Huis met een verhaal

In september 1944 kwamen er weer nieuwe gasten. Een echtpaar met een kind uit de omgeving van Arnhem. Het waren vluchtelingen die huis en haard moesten verlaten door het oorlogsgeweld, operatie Market Garden. Lindenlaan 24 is een huis met een verhaal. Het is het verhaal van gastvrijheid.