Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Bakkerij Niessen

Bakkerij A. Niessen was van 1939 tot 1962 gevestigd aan de Jagerlaan 55.

Door: Herman uit de Bosch

Bakkersfamilie

De overgrootvader van Albertus Niessen begon in 1852 in Wijk bij Duurstede aan de Veldpoortstraat een bakkerij. In het jaar 1870 verhuisde hij naar Leersum.

De grootvader van Albertus Niessen startte in Amerongen omstreeks 1902 een banketfabriek. Deze Niessen had zeven zonen, waarvan er vier voor het bakkersvak kozen.

Brood en banketbakkerij van A. Niessen op de Jagerlaan 55
Albertus Niessen en zijn broer Ton Niessen van de bakkerij (foto uit 1939)
Albertus Niessen

Eén van die zonen, genaamd Albertus, heeft in 1939 de bakkerij op de Jagerlaan 55 overgenomen van J.W. van de Craats. Samen met zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw Heintje en 5 kinderen. Het pand werd gehuurd van J. Bussche die zelf aan de overkant woonde op nummer 66.

Tussen W. Braun, de fietsenmaker op nummer 53, en de bakkerij bevond zich een brede steeg die doorliep tot de Lommerdsteeg. Naast nummer 55 woonde Van de Fliet samen met zijn huishoudster, Mina. Op de hoek van de Jagerlaan/Voorheuvel stond het pand van Van de Kamp ijzerwaren.

In de beginjaren van de bakkerij werkte broer Ton samen met Albertus mee in de bakkerij. Later is Ton conciërge/tuinman geworden bij het Christelijk Lyceum.

Koude bakker

Tot 1962 heeft Albertus altijd zelf brood gebakken. Daarna werd hij een zogenaamde ‘Koude bakker’, want hij ging werken bij de Lubro, de broodfabrikant in Utrecht.