Terug naar overzichtTerug naar overzicht

 

 

Circus Boltini en Zeist

Door Pierre Rhoen

Eind augustus 1944 strijkt het Circus-Variëté Boltini van de familie Akkerman neer te Zeist. Vanaf 31 augustus tot en met 4 september worden voorstellingen gegeven op een terrein aan de Slotlaan (waar nu de Arcadeflat staat). Het plan is om daarna verder te trekken. Maar ze blijven bijna 2 jaar.

Oorlogstijd

5 september 1944 staat bekend als Dolle Dinsdag. Nederland gelooft binnen enkele dagen bevrijd te zijn. Helaas. Operatie Market Garden mislukt. De Boltini’s nemen vanuit Zeist actief deel aan de evacuatie van mensen uit het frontgebied in de omgeving van Arnhem. Trekken tijdens de Hongerwinter 1944-1945 naar het noorden om voedsel te halen. Redden tientallen mensen uit Duitse handen en daarmee van een wisse dood. En zij nemen actief deel aan het verzetswerk. In 1946 verschijnt over hun heldendaden het boek ‘De avonturen van Circus Boltini in Oorlogstijd’ met een voorwoord van dokter V. Winkler Prins uit Wageningen.

Affiche circus Boltini
Johnny (links) en Toni (rechts) Boltini - 1956
Twee Zeister meisjes

De broers Toni (Wilhelmus Marinus Antonius Akkerman, 1920-2003) en Johnny (Joseph Peter Matheus Akkerman, 1921-1984) worden verliefd op twee Zeister meisjes: Dicky Veldhuysen – van de bekende aardappelhandel – en Jopie Arends, waarmee ze in 1946 in het huwelijksbootje stappen. Beide stellen trouwen op het gemeentehuis van Zeist. Zo is er een bijzondere band tussen de Boltini’s en Zeist ontstaan en die zij trouw blijven.

Band met Zeist

Wanneer Toni en Dicky in 1952 in Zeist verblijven, wordt hun dochtertje Antoinette geboren. Zij krijgt later een zusje, Josette. Hun neefje Jaapje Boltini, hij heeft in Zeist op school gezeten, mag in 1949 – bij wijze van uitzondering – voor zijn Zeister vriendjes optreden. In 1957 geven Toni en Dicky aan een ponyveulen de naam ‘Saestum’.

Op 13 april 1946 geeft Circus Boltini in Zeist op een terrein aan de 2e Hogeweg hoek Krullelaan zijn eerste voorstelling na de oorlog. De plaatselijke pers is lovend.

Circus Boltini blijft Zeist jaarlijks bezoeken. Het wordt een traditie dat het tournee in Zeist start. Tot 1954 is het circusterrein aan de Bergweg en daarna slaat het circus zijn tenten op aan de Johan van Oldenbarneveltlaan bij de Vondellaan.