Door Asta Diepen Stöpler
Jos Renes: “Veel klanten kwamen in onze keuken om zaken te doen onder het genot van een kop koffie.”
Automobielbedrijf Gebr. Renes begon in oktober 1948 in de 1e Dorpsstraat 9; uiteindelijk kwam Dorpsstraat 5-11 in het bezit van Renes. In 1953 werd het Ford-dealerschap verworven voor Zeist, Bunnik, Bilt, Driebergen en omgeving. Vanaf 1974 opende Renes vestigingen in Doorn en De Bilt. In 2005 is het autobedrijf verkocht aan Auto Broekhuis, Jos Renes bleef er nog enkele jaren als directeur. In 2011 is de Autoboulevard geopend. Jos Renes blikt terug op Automobielbedrijf Renes.
Mijn vader Arie en zijn broer Cor startten vlak na de oorlog een algemeen garagebedrijf aan de 1e Dorpsstraat. Toen al hoorden ze van de burgemeester dat ze op niet al te lange termijn weg zouden moeten uit het centrum. Mijn vader was – vlak voor de Tweede Wereldoorlog – een van de eerste leerlingen aan de IVA in Driebergen.
Het pand was een bouwval dat ze opknapten. Er kwamen een showroom en overdekt, verrijdbaar smeerstation. In de loop van de jaren is steeds bijgekocht voor uitbreiding. Een tijd lang was er ook een kleine benzinepomp, die mijn moeder Jannie bediende. Deze pomp is later verhuisd naar Utrechtseweg 99a.
In de begintijd zijn vooral Citroëns verkocht en gerepareerd. Later is het Ford-dealerschap verworven. Veel klanten kwamen in onze keuken om zaken te doen onder het genot van een kop koffie.
Mijn vader wist goede vakmensen aan te trekken, onder meer via de ambachtsschool. Veel leerlingen bleven jarenlang in dienst, vaak tot hun pensioen. Mijn broer Arie kwam in 1972 in de zaak en ik 2 jaar later.
De automarkt groeide sterk met een absolute piek in de jaren ’70. 1.200 verkochte auto’s per jaar was geen uitzondering; gemiddeld 4 per werkdag.
Uit het hele land kwamen klanten vanwege onze goede naam en service. We waren een van de eersten met leenfietsen voor klanten. Tijdens de reparatie konden ze naar huis of het centrum in om te winkelen.
Auto’s in die tijd gingen sneller kapot dan tegenwoordig. Om onze klanten goed op weg te helpen, hielden we regelmatig informatieavonden over bijvoorbeeld het verwisselen van banden en V-snaren. Ook onze halfjaarlijkse autoshows trokken veel belangstelling. Om autodiefstallen tegen te gaan, graveerden we in de jaren ’90 gratis het kenteken in de autoruiten. Daar kwamen zoveel klanten op af, dat de rij wachtenden al voor het politiebureau begon. Onze man Govert van Bentum moest het verkeer in goede banen leiden.
Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 28 juni 2017