Terug naar overzichtTerug naar overzicht
De Jong Delicatessen

Door Asta Diepen Stöpler

Sebastiaan de Jong: “De Jong Delicatessen was een chique winkel, waar welgestelde, vaak adellijke mensen hun verfijnde koekjes, noten en wijn kochten. Alleen het fijnste van het fijnste was goed genoeg.”

De heer van Dongen startte aan de Slotlaan 288 – 290 zijn delicatessenzaak begin jaren ’30. In 1950 nam Ger De Jong de winkel over. In 1987 volgde Sebastiaan de Jong hem op. Hij verhuisde in 1995 naar de Hogeweg om de winkel in voorjaar 2017 voort te zetten aan Lageweg 11 onder de naam ‘De Witte Os’. Sebastiaan de Jong vertelt over De Jong Delicatessen.

Pionier van schimmelkaas en beaujolaiswijn

Schimmelkaas was in de jaren ’70 onbekend in Nederland. Beschimmelde kaas heette bedorven te zijn. De heer – Ger – De Jong moest al zijn overredingskracht gebruiken om Roquefort en Bresse Bleu aan de man te krijgen. Hij was ook een van de eersten die beaujolaiswijn verkocht. Hij vervulde een pioniersfunctie in Zeist en omgeving.

Uitbreiding assortiment

Toen ik de zaak overnam werkten er twee uitstekende winkeljuffrouwen: Sophia Hartsuiker en Ada van der Heg. Zij hadden goed gevoel voor de vooraanstaande clientèle. Ik breidde het assortiment uit met mango, avocado’s en ananassen. Twee keer per week stond ik om 5 uur ’s ochtends op om exotisch fruit in te kopen bij het inkoopcentrum ‘De Buik van Nederland’ in Amsterdam.

Kaviaar

Van Russische scheepslui kreeg ik voor de Glasnost uitstekende kaviaar voor een redelijke prijs. Na 1989 – het einde van de Sovjet Unie – heb ik hen niet meer gezien. De maffia nam de zaken over: de prijzen verdubbelden en de kwaliteit kelderde.

Bas de Jong voor de voormalige winkel aan de Slotlaan