Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Dierenwinkel Zonneveld

Door Asta Diepen Stöpler

Riet van Zonneveld – Leenards: “Ik zie hen nog scheppen en sjouwen met die balen van soms wel 50 kilo. Toen was er nog geen Arbowet.”

Jan van Zonneveld startte zijn groothandel in 1936. Enkele jaren later opende hij een dierenwinkel in Utrecht, eerst aan de Tesselschadelaan en vanaf ’60-er jaren naar de Rijnlaan. De winkel aan de Steynlaan 43 ging in 1958 van start. Ad van Zonneveld werkte er tot 2010. Paul is sinds 2005 eigenaar. Riet van Zonneveld – Leenards vertelt over de dierenspeciaalzaak van haar en haar man Ad van Zonneveld.

Bedelende honden

Af en toe stonden honden voor de deur van onze dierenwinkel. Als ze met hun baasje naar de winkel kwamen, gaven we ze altijd een hondenkoekje. Zo’n lekkernij wilden ze wel vaker. Dus als ze thuis konden ontsnappen, kwamen ze naar ons in blijde afwachting van nog wat lekkers.

Dierenwinkel Zonneveld Granen En Zaden
Zaden- en diervoeders

Ruim 80 jaar geleden opende mijn schoonvader – Jan van Zonneveld – in De Meern een groothandel in zaden en diervoeders, zoals kippen- en konijnenvoer. De vraag naar producten voor huisdieren groeide flink en een tijd later sloot hij de groothandel om een dierenwinkel in Utrecht te beginnen. Hier verkocht hij ook bloem- en plantzaden. ‘Granen en zaden van Zonneveld, altijd prima!’ was zijn slogan.

Zeist

Uit Zeist kwamen steeds meer klanten in de winkel en daarom besloot hij om hier een dierenspeciaalzaak te openen. Mijn man Ad ging hem al snel helpen; hij stond 50 jaar in de winkel. Voeders voor kippen, duiven, honden, katten en knaagdieren werden los verkocht. Ik zie hen nog scheppen en sjouwen met die balen van soms wel 50 kilo. Toen was er nog geen Arbowet.

Uitbreiding

In het begin was de winkel klein, pakweg 25 vierkante meter. Op het buitenplaatsje achter hingen vaak stukken koeienpens te drogen. Pens werd in die tijd veelgebruikt als hondenvoer. De winkel is diverse keren verbouwd en uitgebreid.

Interieur van dierenwinkel Zonneveld
Medewerkers

Onze medewerker Joop werkt al jaren in de zaak. Hij kwam als jonge vent en sinds zijn pensionering werkt hij op zaterdag.

Ik werkte altijd in de zaak, behalve toen de kinderen klein waren. Nu ben ik er bijna iedere zaterdag om de derde generatie: mijn zoon Paul en zijn Leonie te helpen.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 10 mei 2017.

Dierenwinkel Zonneveld Interieur Jaren 70