Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kabouterhuis

Door: Asta Diepen Stöpler

Dick en Erna van Wilgenburg – van Kortenhof: “Onze drie kinderen zijn achter de toonbank opgegroeid. Ze konden hier naar hartenlust spelen en ze mochten altijd vriendjes meenemen”

Rond 1950 opening van de eerste speelgoedwinkel in Amsterdam. Midden jaren ’50 kwam Het Kabouterhuis aan Slotlaan 178. Rond 1960 werd de bovenverdieping bij de winkel getrokken. Begin jaren ’70 verhuisde Het kabouterhuis naar Slotlaan 204 (waar nu De Garage is). Het Kabouterhuis sloot in 1989 definitief zijn deuren.

Dick en Erna van Wilgenburg – van Kortenhof vertellen over Het Kabouterhuis.

Van timmerman naar speelgoedwinkel

Mijn vader Henk van Wilgenburg was timmerman in Laren. De speelgoedzaak van zijn broer vond hij zo leuk, dat hij in Amsterdam een kleine speelgoedwinkel overnam. Enkele jaren later begon hij een winkel in Zeist. De keuze aan speelgoed was vrij beperkt: mecano, puzzels, poppen, pluche dieren, houten speelgoed en spelletjes. De zaken liepen vanaf het begin goed en de eerste van diverse verbouwingen werd uitgevoerd. De binnenplaats is bij de winkel getrokken. Deze 12 m2 extra betekende een flinke omzetstijging.

Kabouterhuis
Speeloed van Kabouterhuis
Lego en Barbiepoppen

In die tijd verscheen Lego op de markt, maar vooral dankzij de Barbiepop explodeerde onze omzet. De bovenetage werd winkelruimte voor de treinen, bouwdozen en autobanen. Ik kwam in 1966 in de zaak. Ik vond de inkoop het leukst. Drie keer per jaar ging ik naar speelgoedbeurzen in Duitsland, onder meer naar de Messe in Neurenberg. Grote keuze aan prachtig, apart speelgoed, dat in Nederland niet verkrijgbaar was. Bijvoorbeeld skelters van het topmerk Puky.

Groei

De omzet bleef groeien en we verhuisden naar Slotlaan 204. De kelder werd magazijn, de eerste verdieping en later de zolder trokken we bij de winkel en er kwam een goederenlift. Op de grote stoep naast de winkel stonden de skelters, glijbanen en schommels. We waren bekend om de goede service. De radiografisch bestuurbare boot van een man hebben we gerepareerd, ook al had hij de boot bij een andere zaak gekocht. Hij was zo blij dat hij en zijn vrouw vaste klant werden. Hij voor treinen en zij voor speelgoeddieren van het kwaliteitsmerk Steiff.

Kabouterhuis met rechts ingang Wilhelminapark
Eigen kwartetspel en spelletjes

In eigen beheer brachten we het Kabouterhuis Kwartetspel uit, 32 kaarten met zwartwit foto’s van historische locaties in Zeist.

Mijn vrouw Erna kwam vanaf begin jaren ’80 in de winkel om klanten te helpen. Ik verkocht altijd veel spelletjes. Ik hield zelf absoluut niet van spelletjes, maar de verkoop ervan ging me goed af. Onze drie kinderen zijn achter de toonbank opgegroeid. Ze konden hier naar hartenlust spelen en ze mochten altijd vriendjes meenemen.