Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kamminga elektrotechnisch bureau

Door: Asta Diepen Stöpler

Anneke Thomassen – Kamminga: “ ‘Hes en Gré, kom naar Zeist!’, zo raadden zij aan. ‘Want hier is nieuwbouw en dat zorgt voor veel werk’.”

Elektrotechnisch Bureau Kamminga was aan de Slotlaan; eerst op nummer 76 en na de omnummering vanwege de Donkerelaan op 286. De zaak begon in 1933 in Monnickendam. In 1937 verhuisden gezin en bedrijf naar Zeist. In 1970 is de winkel gesloten. Dick zette het elektrotechnisch bureau enkele jaren voort.

Anneke Thomassen – Kamminga vertelt over Elektrotechnisch Bureau Kamminga.

Het begin

Mijn ouders Hes en Gré Kamminga begonnen hun elektrotechnisch bureau en bijbehorende winkel begin dertiger jaren in Monnickendam. Mijn grootouders van moederszijde verhuisden enkele jaren later naar Zeist. ‘Hes en Gré, kom naar Zeist!’, zo raadden zij aan. ‘Want hier is nieuwbouw en dat zorgt voor veel werk.’ De toenmalige nieuwbouw was aan de Graaf Janlaan. Een prima tip, want mijn ouders hebben h goede zaken gedaan. Mijn vader was bezig met aanleg van elektriciteitsdraden, reparatie van theelichtjes, plaatsing van nieuwe elementjes in strijkbouten, vervanging van stoppen. Mijn moeder stond in de winkel en verkocht lampen, schakelaars, stoppen batterijen, lampen en later stofzuigers, wasmachines, en scheerapparaten. Stekkers voor een kwartje, elektriciteitsdraad per meter.

Anneke Kamminga (rechts) voor Electrotechnisch Bureau Kamminga met tante Wim. (Foto familiearchief Kamminga)

Crisisjaren

De begintijd was moeilijk vanwege de crisis. De twee kamers op bovenverdieping werden verhuurd aan een echtpaar. Wij leefden en sliepen in een kleine kamer beneden. Hier deed mijn vader ook de administratie en het uitpakwerk. Later vertrokken de onderhuurders en kwamen de bovenkamers vrij. Achter in de tuin was de werkplaats, waar mijn vader apparaten repareerde.

Tweede Wereldoorlog

De laatste jaren van de oorlog was mijn vader nauwelijks in de winkel. Hij zat in het verzet en de nazi’s waren voortdurend op zoek naar hem. Op een bepaald moment moesten mijn moeder, broertje en ik ook onderduiken. Na de oorlog heropenden mijn ouders de zaak weer.

Opheffing winkel

Dick, mijn broer, ging na de technische school bij mijn vader werken, begin ’60-er jaren. Tien jaar later is de winkel opgeheven, maar het elektrotechnisch bureau bleef een tijd bestaan. Mijn vader begon een nertsenfarm; later ging mijn broer Dick hem hierbij helpen.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 30 maart 2016.