Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kapper Pos

Door Asta Diepen Stöpler

Mijnke Pos en Loek de Hond: “Hij leefde voor de zaak. Om 6 uur stond hij op en popelde om vanaf 7 uur klanten te helpen.”

Jan Pos werkte vanaf 1940. In 1954 begon hij zijn eigen zaak aan de Oude Arnhemseweg 162. In 2010 was zijn 70-jarig jubileum. Van burgemeester Koos Janssen kreeg hij een oorkonde en het Zeister Mannenkoor, waar hij jarenlang lid van was, verraste hem met een muzikale bijdrage. Hij stopte in 2013 wegens ziekte en is 27 mei 2017 overleden. Mijnke Pos en Loek de Hond blikken terug op kapper Jan Pos.

Jong begonnen

Ruim 72 jaar is Jan Pos kapper geweest. Hij begon op 12 jarige leeftijd als kappersknecht bij kapper Melief te Zeist. Hij mocht eerst klanten inzepen om zo het vak te leren. Toen kapper Melief stopte, nam mijn vader diens mannelijke klanten mee.

Bezoek burgemeester Janssen ter ere van 70 jarig jubileum
Originele telefoon kapper Pos
Kapperszaak in woonhuis

Mijn vader had zijn kapperszaak in zijn woonhuis. Een ruimte van hooguit 4 bij 4 meter met ruimte voor 2 kappersstoelen. Hij had een persoonlijke band met zijn klanten. Na sluitingstijd ging hij ’s avonds weleens op de fiets met zijn kapperstasje naar zieke mensen thuis of in het bejaardenhuis. Als klanten overleden waren, zorgde hij dat ze er netjes bij lagen. Hij knipte alle rangen en standen en kon met iedereen goed overweg. De laatste jaren kostte het knippen 8 euro.

Verfraaiing

Hij leefde voor de zaak. Om 6 uur stond hij op en popelde om vanaf 7 uur klanten te helpen. Hij was steeds bezig zijn zaak te verfraaien. Regelmatig veranderde hij iets aan het interieur: nieuw behang, nieuwe plakletters op de etalageruit. Om met de tijd mee te gaan kocht hij ooit een droogkap, maar dat wilden zijn klanten niet. Het apparaat is zelden tot nooit gebruikt. Vroeger kwamen de heren om zich te laten scheren, maar met de komst van het elektrische scheerapparaat en de scheermesjes hield dat op.

Nieuwe tijden

Om bij te blijven las hij kappersvakbladen. Hierin stonden nieuwe kniptechnieken. Hij hoefde niet op cursus te gaan. Als hij de artikelen las, wist hij hoe hij het moest doen. Via de vertegenwoordiger – ome Koos – kocht hij haarverzorgingsproducten, zoals Brylcream, Old Spice en Berkenwater, dat laatste product zou goed zijn tegen kaalheid. In de tijd van The Beatles, de jaren ’60 – gingen veel kappers failliet. Hij moest erg wennen aan het lange haar en snapte niet dat mensen er zo slordig bij liepen.

Kapper Pos met rechts dochter Mijnke en links schoonzoon Loek de Hond

Kindermiddag

Woensdagmiddag was kindermiddag, dan kwamen de jonge klanten. Ook knipte hij regelmatig cliënten van Bartiméus.

Dit artikel is eerder verschenen in De Nieuwsbode op 21 juni 2017