Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Melkinrichting De Ridder

Door Asta Diepen Stöpler

Jan van de Munt: “Dit rondje deed ik elke dag, zes dagen per week. Het is maar goed dat de zondag bestond.”

Melkinrichting ‘De Ridder’ was gevestigd aan de voormalige Emmastraat 21. Jan en Wil hadden Melkinrichting ‘De Ridder’ van 1956 tot medio jaren ’70. Toen verkochten ze het pand aan de gemeente. Op deze locatie staat nu De Punt. De melkwinkel was waar nu de ingang van de bibliotheek is. Jan van de Munt kijkt met zijn vrouw Wil terug op Melkinrichting ‘De Ridder’.

Winkel en melkwijk

We hadden een melkwijk en een melkwinkel, een ouderwetse winkel met toonbank, twee koelkasten, kaassnijmachine en een weegschaal. We verkochten van alles. Eerst vooral zuivel, maar later steeds meer kruidenierswaren: groenten in blik, suiker, zout, bonen, frisdrank, bier, wasmiddelen.

Interieur Melkrinrichting De Ridder
Melkinrichting De Ridder
Zelfstandig

Wil komt uit Alblasserwaard en ging vlak na de Tweede Wereldoorlog in melkwinkel van melkboer De Haan werken. Ik was hier knecht. We zijn in 1954 getrouwd. Een paar jaar later namen we Melkinrichting ‘De Ridder’ van De Haan over.

Lange dagen

Onze melkwijk omvatte de Walkartweg, Montaubanstraat, Kerkweg, 1e Hogeweg. Dit rondje deed ik elke dag, zes dagen per week. Het is maar goed dat de zondag bestond. Om 5 uur ’s ochtends haalde ik mijn bestelling bij de melkcentrale aan de Bergweg in melkbussen van 5, 20 of 40 liter. Vanaf half acht leverde ik aan huis, vaak tot 3 uur ’s middags. Daarna melkbussen schoonmaken en weer naar de melkfabriek voor de bestellingen van de volgende dag.

Winkel

Wil stond in de winkel, ze vond het gezellig om met de klanten te praten. Donderdag was een topdag vanwege de markt vlak voor onze winkel. Veel klanten kochten op de pof. Wil hield het bij in het grote winkelboek. Een of twee keer per maand rekende zij alles af. Wil zorgde er wel voor dat alles betaald werd.

Melkinrichting De Ridder

Gestopt

De motor van de melkwagen -‘melkhond’- moest iedere keer met veel kracht gestart worden. Op den duur kreeg ik zoveel last van mijn schouder dat ik moest stoppen. Op dat moment wilde de gemeente ons pand kopen met oog op de centrumvernieuwing. Dat kwam goed uit.

Dit artikel is eerder verschenen in De Nieuwsbode op 13 september 2017

Foto’s uit het archief van de familie Van de Munt.