Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Rijwielhandel Nic. Jense

Door: Asta Diepen Stöpler

Charles Carrière: “Voor veel Zeistenaren is rijwielhandel Nic. Jense nog steeds een begrip.”

Nic. Jense begon zijn fietshandel zaterdag 23 februari 1935 aan de 1e Hogeweg 75, waar nu delicatessenzaak C’est Bon is. In 1950 nam Cees Carrière de winkel over. Na diens overlijden in 1972 zetten zijn zoons Gerard en Charles de zaak voort tot de sluiting in 1993. Hierna zat onderdelenwinkel Guco enkele jaren in het pand tot de ontwikkeling van Belcour. Charles Carrière vertelt over Nic. Jense.

Breed assortiment

Stofzuigers, koffiemolens, wasmachines, strijkijzers en ook televisies, radio’s. Plus alle denkbare benodigdheden en onderdelen zoals elektriciteitsdraad, pick-upnaalden voor grammofoonspelers. Wat was er niet te koop bij Nic. Jense? En natuurlijk invalidenwagens, carriers (bakfietsen) en rijwielen van alle bekende merken, zoals Fongers, Union en Gazelle. Carrière noemde de Fongers ‘de Mercedes onder de fietsen’. Buiten was de elektrische fietspomp, voor 1 cent kon je je band oppompen. Voor veel Zeistenaren is rijwielhandel Nic. Jense nog steeds een begrip.

Anton Koudijs

Een bekend gezicht in de zaak was Anton Koudijs. Hij werkte 42 jaar als fietshersteller bij mijn vader, vanaf 1950.

Klanten

De klanten kwamen uit heel Zeist. Korting was er niet bij, kwaliteit en service moesten het doen. Op verzoek werden de fietsen die gerepareerd moesten worden, bij de klant opgehaald en gebracht met een Citroën 2 CV bestelwagen, waarvan het dak was verhoogd.

De winkel van rijwielhandel Nic. Jense.

Zendapparatuur

Carrière was zendamateur en van deze hobby heeft hij zijn werk gemaakt. Hij verkocht kristalontvangers, antennes en dergelijke. In de jaren ‘60 legde mijn broer Gerard zich op de elektronica en elektra en ik toe op de fietsenafdeling.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode op 11 oktober 2017

Beeldmateriaal afkomstig uit het archief van de familie Carrière