Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Straver Hoveniersbedrijf

Door: Asta Diepen Stöpler

Gijs en Maaike Straver: “In 1962 waren wij het eerste tuinbedrijf met een professionele kettingzaag. Hiermee kon een boom in korte tijd geveld worden, daarom verdubbelden we het uurloon van 5 gulden naar 10 gulden.”

Bertus Straver begon zijn hoveniersbedrijf rond 1947 aan de Julianalaan 83 in Zeist. In 1965 namen Gijs en Maaike de zaak over, maar Bertus hielp tot op hoge leeftijd mee. In 2006 volgde zoon Bert hen op, hij richt zich vooral op het aanleggen van tuinen. Gijs en Maaike Straver vertellen over Straver Hoveniersbedrijf.

Bakfiets

Als jongeman bracht ik (Gijs) regelmatig tuinafval weg met de bakfiets. Deze was soms zo volgeladen dat ik de weg voor me niet kon zien. Een keer reed ik een man – een klant van ons – van achteren aan. Hij bleef op de been, maar zat wel klem tussen de gesnoeide takken. Hij was kwaad en zou mijn vader wel eens waarschuwen. Nooit meer iets van gehoord….

Gijs Straver met zijn ouders bij de oude kar waarmee hij tuinafval weg bracht
In de maanden mei en juni zetten Gijs en Maaike Straver iedere werkdag 's ochtends vroeg de vele planten op straat bij hun huis aan de Julianalaan
Drukte met zomerplanten

Twee maanden per jaar waren we heel druk met de verkoop van zomerplanten. Het was weken lang planten, planten, planten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Elke dag water geven en dode bloemen verwijderen. Iedere avond alles binnen het hek zetten en ‘s ochtends weer opbouwen. In mei en juni stonden in onze tuin en op straat talloze begonia’s, vlijtige liezen, geraniums uitgestald. Op Deense karren en op de grond. De hele hoek om ons huis tot bijna aan de Frederik Hendriklaan. De gemeente sloeg ons aan voor twee soorten precariorechten: verkoop en uitstalling.

Tuinaanleg en -onderhoud

In 1962 waren wij het eerste tuinbedrijf met een professionele kettingzaag. Hiermee kon een boom in korte tijd geveld worden, daarom verdubbelden we het uurloon van 5 gulden naar 10 gulden. In de jaren ‘50 en ’60 namen veel mensen een abonnement voor tuinonderhoud: elke week, 14 dagen of iedere maand. In de 80-er jaren was er meer werk in tuinaanleg. Zakelijke klanten waren onder meer het toenmalige Belastingkantoor aan de Oranje Nassaulaan, verzorgingstehuizen in Zeist, Huis ter Heide en Den Dolder.

Grote opdracht

Voor een jubileum van Pensioenfonds PGGM kregen we opdracht voor de levering van een grote hoeveelheid zaaibegonia’s donkerbladig rood: 4.000 exemplaren, plus 500 stuks groenbladig wit. Hiervan maakte de tuinlieden van PGGM – ingehuurd via Abrona – het logo in een perk bij het hoofdgebouw.

Straver geraniummarkt jaren 90

Wespenbestrijding

Wespenbestrijding was een liefhebberij van Gijs: In een zomer haalde ik er ruim 100 weg zonder een enkele steek. Dat ging lekker, dacht ik nog, totdat ik de keer daarna toch werd gestoken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode op 14 februari 2018

Foto’s afkomstig uit het archief van de familie Straver