Door: Asta Diepen Stöpler
Albert ter Burg: “De winkel was klein, mijn moeder verkocht er kolenkitten, potten, pannen, weckflessen, Keulse potten en ook ijzerwaren.”
De winkel in huishoudelijke artikelen was gevestigd aan de Dolderseweg 136 – 138. In 1980 is de winkel gesloten om gezondheidsredenen. Begin jaren ’90 droeg Albert ter Burg het loodgietersbedrijf over aan hun zoon. In de jaren ’90 is de oude bebouwing gesloopt, om plaats te maken voor een appartementencomplex met winkelruimte.
Albert en Carolien ter Burg vertellen over hun loodgietersbedrijf en winkel.
Mijn ouders begonnen rond 1924 met een loodgietersbedrijf en een winkel in huishoudelijke artikelen. Ze hadden twee huizen gekocht aan de Dolderseweg, die net gebouwd waren. De winkel was klein, mijn moeder verkocht er kolenkitten, potten, pannen, weckflessen, Keulse potten en ook ijzerwaren. De smederij, opslag en magazijn waren achter de winkel. Mijn vader maakte hekwerken, haarden, dakgoten, vooral voor klanten in Den Dolder. Hij moest alles op de fiets doen. Hij sloeg ook pompen voor grondwater.
Ik begon in 1950 als 15-jarige jongen, toen ik van de Ambachtsschool af kwam. Ik ging de eerste tijd met een knecht mee om het vak te leren. Door de vondst van aardgas verschoof ons werk van houtkachels naar gashaarden en -boilers. Nog later kwam de centrale verwarming, luxe badkamers met douches en ligbaden. Voor Conferentiecentrum Woudschoten heb ik 40 jaar gewerkt. Hotelkamers voorzien van wastafels en later doucheruimte, warmwaterleidingen aanleggen in het hele gebouw.
Wij trouwden in 1958, Carolien kwam toen in de winkel. Kort daarna hebben we de winkel uitgebreid en gemoderniseerd. We verkochten luxe schemerlampen, speelgoed zoals Lego, cadeauartikelen en huishoudelijke spullen. We stopten al snel met de verkoop van schroeven, spijkers en dergelijke. De zaak liep goed en de eerste drie jaar draaide Carolien de winkel in haar eentje. We waren blij dat we een winkelmeisje konden aannemen.
Een klant wilde een fluitketel ruilen, hij beweerde dat deze bij ons vandaan kwam. De sticker onderop verraadde waar deze gekocht was: V&D. Er werd af en toe gestolen, de lege verpakkingen van Dinky Toys vonden we in de schappen. Gelukkig waren de meeste klanten wel leuk en betrouwbaar. Kerst was een drukke tijd, vooral toen er Amerikanen in Soesterberg gelegerd waren. Ze kochten veel cadeaus voor hun familie. De verkoop van vuurwerk was gouden handel.
Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 30 november 2016.