Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Van Logchems leesbibliotheek en boekhandel

Door: Asta Diepen Stöpler

Janny van Logchem: “’‘Vertel het niet te uitgebreid’, zei mijn man, ‘want anders hoeven ze het boek meer niet te lenen of te kopen’.”

Derk Jan en Janny Van Logchem hadden hun erkende Leesbibliotheek en Boekhandel van 1 juli 1945. Eerst 1945 in een pand aan de Dwarsweg. Vanaf maart 1946 aan de Voorheuvel 82, schuin tegenover Kesler. Het oude pand is afgebroken. Na 31 jaar is om gezondheidsredenen de Leesbibliotheek en Boekhandel in 1976 gesloten.

Janny van Logchem vertelt over Van Logchems Leesbibliotheek en Boekhandel.

Erkende leesbibliotheek en boekhandel

Van Logchems Leesbibliotheek en Boekhandel bood ruim 30 jaar goede lectuur, uitsluitend Nederlandstalige boeken. Binnenlandse schrijvers, zoals Reve, Hermans, Mulisch, Vinkenoog en ook vertaalde werken van buitenlandse auteurs, zoals Agatha Christie en Georges Simenon (Maigret). Voor volwassenen streekromans, detectives en boeken over geschiedenis. Voorleesboeken voor kinderen: Pinkeltje en Paulus de Boskabouter. Middelbare scholieren kwamen bij ons voor boeken van hun examenlijst en voor woordenboeken. Een uitgebreid assortiment voor alle lagen van de bevolking uit Zeist, Driebergen, Doorn, Wijk bij Duurstede. Het was een erkende leesbibliotheek en boekhandel, mijn man had alle benodigde diploma’s.

Derk Jan en Janny Van Logchem en hun dochter voor de Leesbibliotheek en Boekhandel, Voorheuvel 82

Bijna alle boeken eerst zelf gelezen

Direct na de oorlog nam mijn man een leesbibliotheek over van een jongelingsvereniging. De duizenden boeken waren op verschillende onderduikadressen in Zeist verstopt en daar haalde hij ze op. Hij repareerde de beschadigde exemplaren. In de begintijd werden nog geen nieuwe boeken uitgegeven. Maar algauw kwam ook dat weer op gang en bestelden we boeken bij de uitgeverijen.

Mijn man en ik werkten met veel plezier. Ik las de meeste boeken, zo kon ik onze klanten zeggen waar het over ging. ‘Vertel het niet te uitgebreid’, zei mijn man, ‘want anders hoeven ze het boek meer niet te lenen of te kopen.’

Boeken en ansichtkaarten

We verkochten ook veel ansicht- en felicitatiekaarten voor verlovingen, huwelijken, geboorten en ook rouwkaarten. Die stonden in rekken vlak bij de ingangsdeur links. Voor de rest waren er alleen boeken te vinden. In de begintijd kostte het lenen nul cent per week per boek, elke dag langer kostte twee cent. Ik hield het kaartensysteem bij. Mijn man kaftte alle leenboeken in goudronéepapier, het bekende bruine kaftpapier.

Populaire boeken

In de jaren ‘50 was er veel vraag naar de oorlogsromans van Hans Hellmut Kirst: De oorlog, De Kazerne, het Einde. We bestelden hier extra veel exemplaren. Ook de beeldromans van Dick Bos waren populair, net als de boeken van Karl May en J. Nowee (Arendsoog). Prisma-pocketboeken kostten in het begin 1,25 gulden, we hadden er hele series van.