Terug naar overzichtTerug naar overzicht

 

 

 

 

Gedenksteentje: Baarnseweg 49, Den Dolder

Hier was in de jaren ’30 en begin jaren ’40 van de vorige eeuw een danslokaal gevestigd. In de loop van de oorlog werd de Duitse bezetting steeds grimmiger en in 1944 was dansen verboden. Voor de toenmalige eigenaar van dit danslokaal, D. Van de Wetering, liep dat slecht af.

Inval door de Landwacht

Op zondag 30 juli 1944 deed de gewapende NSB-ordedienst, de zogenaamde Landwacht, een inval in zijn danslokaal. Die middag waren er ongeveer 100 mensen, mannen en vrouwen aanwezig. Er werd gedanst,  geschaakt en gesjoelbakt. Op een gegeven moment ging het gerucht rond dat de Landwacht patrouilleerde en dat betekende dat er gevaar op de loer lag. Dansen was namelijk streng verboden. Iedereen verliet de dansruimte, maar het bleek al te laat te zijn: de gewapende Landwachters dreven iedereen weer naar binnen. Eén van die Landwachters was dokter Keulemans, een NSB-er die sinds 1942 directeur was van de Willem Arntsz-hoeve.

Arrestatie

Toen de mensen weer binnen in het danslokaal waren, eiste de Landwacht van hen een verklaring dat er gedanst was die middag. Maar zij hielden vol dat zij enkel gesjoeld en geschaakt hadden. Dit geloofden de Landwachters niet, waarop zij een paar mannen dwongen als kikkers over de vloer te springen, zo vertelde mevrouw Van de Wetering  na de oorlog. Daarna werden 50 mannen gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau in Zeist. Vijf van hen werden uiteindelijk naar Duitsland gestuurd om daar dwangarbeid te verrichten, onder wie ook de eigenaar van de dansschool. Hij zou als enige van deze 5 afgevoerde gevangenen de bevrijding niet meemaken. Bij gevechtshandelingen in Frankfurt am Main verloor hij zijn been; later stierf hij in Duitsland aan dysenterie.

Bron: Vergeten slachtoffers, Psychiatrische inrichting de Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog; Marco Gietema, Cecile aan de Stegge; Boom Amsterdam 2017; blz 163/164; bewerking: Hans Gooszen (Historische Vereniging Den Dolder)

Gedenksteentje

Op de Baarnseweg 49 is op vrijdag 29 oktober 2021 een gedenksteentje geplaatst voor D. van de Wetering. Op deze steen staat de tekst: “Eigenaar van een danslokaal. In oorlogstijd zorgde hij voor broodnodige verstrooiing. Dat kostte hem het leven”.