Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Zeister Zwembaden

Door R.P.M. Rhoen

Hoe heerlijk is het om op een warme zomerdag een koele duik in het water te nemen. In de tijd dat de meeste mensen de vakantie nog in hun eigen dorp doorbrachten, waren de zwembaden geliefde plekken om te verpozen. Als je de oude foto’s bekijkt en je ziet dat gemengd zwemmen niet was toegestaan en de mannen en de jongens in badpakken ziet rondlopen, dan begrijp je dat die tijd verachter ons ligt.

Blikkenburg

Het eerste zwembad was gewoon een stuk van de Blikkenburgervaart, dat voor dat doel door een houten manshoge schutting was afgescheiden. Natuurlijk werd voor die tijd ook al in de Blikkenburgervaart en in de Grift gezwommen, maar dan niet onder toezicht. De opening van de nieuwe zweminrichting vond plaats op 5 september 1905. Tot 1959 heeft menige Zeistenaar in dat zwembad zwemmen geleerd, maar ook verfrissing gezocht.

Het zwembad stond van 1906 tot 1933 onder toezicht van de markante badmeester Schenk. In 1995 werd de straat naar het nieuwe zwembad ‘Dijnselburg’ naar hem vernoemd.

Zwembad Mooi Zeist circa 1935
Zwembad Blikkenburg circa 1907
Mooi Zeist

Er was nog een tweede zwembad en wel het natuurbad Mooi Zeist aan de Utrechtseweg. ‘Op 30 april 1932 was een talrijk gezelschap genodigden op het blinkende Zeister strand bijeengekomen voor de officiële opening van het natuurbad “Mooi Zeist”, aldus de Zeister Courant van 4 mei 1932. De loco-burgemeester, wethouder mr. A. Beunke, wees er in zijn toespraak op dat “hier de plaats zou zijn, waar mensen in onzen aan opgewekt leven en onschuldige vreugde arme tijd, zij het voor enkele uren, weer met de kinderen gelijk konden zijn, vrolijk en zonder zorgen.” Vijftig jaar later werd ‘Mooi Zeist’ wegens financiële problemen gesloten. Gelukkig kunnen vakantiegangers nu ‘vrolijk en zonder zorgen’ genieten in het zwembad ‘Dijnselburg’.

Dit artikel is al eerder gepubliceerd in het Zeister Magazine 2008, nummer 14.

Zwembad Mooi Zeist circa 1959