Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Een snelle geschiedenis van Tuut tuut

Door Dick van Lier, secretaris Historische Vereniging Den Dolder

Amsterdamse Overtoom

De geschiedenis van het bedrijf begint in het jaar 1946. Rein Sjenitzer (1917 – 1998) besloot in dat jaar werktuigbouwkundige onderdelen, ijzerwaren en kleine bevestigingsonderdelen te gaan verhandelen via postorder. In een kamer aan de Amsterdamse Overtoom begon hij zijn gelijknamige bedrijf. Vanaf dat moment was Overtoom het eerste Nederlandse postorderbedrijf dat zich richtte op bedrijven. Snelheid was vanaf het begin het devies, dus werd er zoveel voorraad aangelegd, dat de orders direct konden worden uitgeleverd.

Auto van Overtoom
Bouw van het pand van Overtoom in 1960
Den Dolder

In de jaren na de oorlog was er gebrek aan allerhande zaken. Het ging het handelsbedrijf daardoor voor de wind. De bouten en moeren werden ingekocht op veilingen en ongesorteerd, per schep van vijf gulden verkocht. Vanuit een nieuw pand aan de Keizersgracht in Amsterdam werd elke maand met een stencilmachine een A4 gedrukt met het totale aanbod aan producten. De naam Overtoom werd steeds bekender. Gaandeweg werd het assortiment uitgebreid. Na enkele verhuizingen binnen Amsterdam verhuisde Overtoom naar Den Dolder waar veel meer ruimte was (tegen lage grondprijzen). Meer plek dus voor de voorraad en vooral om het toenemend aantal vrachtwagens te laten laden en lossen!

Tuut tuut, dat is snel!

Aan de Tolhuislaan werd een kantoor met magazijn gebouwd, dat vanwege de bestemmingsplannen van de gemeente het karakter van een schoolgebouw kreeg, met veel glas. In de ‘showroom’ aan de Tolhuislaan werden zelfs seizoensartikelen verkocht, zoals boten en caravans. In 1979 ging Overtoom als eerste ‘business-to-business’-organisatie reclame maken via de massamedia. In enkele jaren werd een naamsbekendheid gegenereerd van 95%, vergelijkbaar met dat van een multinational als Coca-Cola. De slogan “Tuut tuut, dat is snel!” werd/is een begrip in ons land!

Loodsen van Overtoom
Nu Manutan

In 1995 werd Overtoom overgenomen door het Franse bedrijf Manutan International, waarmee Manutan marktleider werd op het gebied van postorderverkoop aan het bedrijfsleven in Europa. Inmiddels bestaat Manutan International uit 22 organisaties in 19 landen waar ruim 1600 medewerkers werkzaam zijn. Overtoom/Manutan is een bedrijf dat zich niet alleen verantwoordelijk voelt voor de eigen mensen, maar ook voor de omgeving en een duurzame wereld. In de vestiging in Den Dolder werken 260 mensen, van wie er slechts 12 in Den Dolder wonen.

Dit verhaal is een samenvatting van de publicaties in De Kroniek, Historische vereniging Den Dolder