Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Gemeente Zeist - Gemeentearchief Zeist

Het Gemeentearchief Zeist is een historisch documentatiecentrum in de brede zin van het woord. U kunt bij ons terecht voor onderzoek naar de geschiedenis van de gemeente Zeist of onderdelen daarvan. Bijvoorbeeld over uw woonwijk of over bepaalde periodes, zoals de Tweede Wereldoorlog. En ook voor genealogisch onderzoek.

Bekijk hier een filmpje van YouTube over het gemeentearchief.

Studiezaal vanaf 1 september weer geopend

Vanaf 1 september is de studiezaal van het gemeentearchief weer geopend voor bezoekers. Uiteraard hebben we onze dienstverlening aangepast, zodat we een afstand van 1,5 meter kunnen garanderen:

 • We zijn per 1 september geopend van maandag tot en met donderdag en werken met tijdsblokken: van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.
 • Reserveren is noodzakelijk, dus maak van tevoren een afspraak. Stuur een e-mail naar gemeentearchief@zeist.nl of bel naar telefoonnummer 14 030. Zonder bevestigde afspraak mogen we u helaas niet ontvangen. Vermeld in de e-mail:
  • uw naam
  • voorkeursdatum van bezoek (maandag tot en met donderdag)
  • voorkeurstijdsblok (9.00 tot 12.00 uur of 13.00 tot 16.00 uur)
  • welke stukken u wilt inzien (toegangsnummer of inventarisnummer)
 • Maximaal 1 bezoeker per tijdsblok.

Het bovenstaande is onder voorbehoud. We volgen de richtlijnen van het RIVM.

We kijken er ontzettend naar uit u weer te mogen ontvangen! Mocht u een vraag hebben die niet tot 1 september kan wachten, neem dan contact met ons op.

Wij beheren het archief van de gemeente Zeist, maar ook particuliere archieven zoals die van kerken, verenigingen, bedrijven en particulieren. U kunt ook gebruik maken van onze bibliotheek met zijn uitgebreide collectie boeken over de geschiedenis van Zeist en van de krantenverzameling. Verder hebben we heel veel foto’s en andere documentatie over Zeist.

Onze visie

Gemeentearchief Zeist vertelt het verhaal van Zeist, door:

 • archieven te beheren in goede, geordende, toegankelijke,  vindbare en duurzame staat.
 • archiefcollecties te (laten) gebruiken.
 • samen te werken met erfgoedpartners, archiefdiensten, gemeentelijke organisatie en geïnteresseerden.

Jaarverslag

In het jaarverslag 2017 – 2018 (PDF 463 kB) vindt u een samenvatting van 2 jaar aan activiteiten bij het Gemeente Archief Zeist.

Contact

Bezoekadres: Het Rond 1, 3701 HS Zeist

Postadres: Postbus 513, 3700 AM Zeist

E mail gemeentearchief@zeist.nl

Telefoon 14 030