Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Percy en Clark, oorlogsverhalen

Bijna de hele oorlog voerden Engelse vliegtuigen vluchten uit boven Nederland om de Duitse bezetter schade toe te brengen. Ook in Zeist hebben regelmatig bombardementen plaatsgevonden. Een deel van de vliegbasis Soesterberg lag op Zeister grondgebied.

Percy en Clark

Op 27 juni 1940 vond er in de buurt van Zeist een luchtgevecht plaats tussen Engelse en Duitse vliegtuigen. Een van de Engelse vliegtuigen werd daarbij neergeschoten. De bemanningsleden R.A. Percy en A.M. Clark verongelukten.

Tekst op grafsteen in Zeist van 2 Engelse piloten - Percy en Clark

Derde bemanningslid

Het derde bemanningslid kon op tijd uit het vliegtuig springen. Met zijn parachute kwam hij terecht in de bossen tussen Austerlitz en Zeist, hierbij raakte hij lichtgewond.

Hij werd gevonden door een groepje bosarbeiders. Deze bosarbeiders brachten hem naar hun schaftkeet. Ze verzorgden zijn wonden en gaven hem andere kleren. Inmiddels waren Duitse militairen het bos aan het doorzoeken. Een van de militairen vroeg aan de bosarbeiders of ze een Engelse piloot hadden gezien. Ze zeiden van niet. Een bosarbeider uit Zeist nam de piloot mee naar huis. Hij gaf daar de piloot een ander pak, een gulden en zette hem op de tram naar Utrecht. Later hoorden zij, dat de piloot had weten te ontkomen naar Engeland, maar volgens een brief van het Rode Kruis uit 1942 was hij krijgsgevangene gemaakt.

Bosarbeiders krijgen straf

Met de bosarbeiders liep het minder goed af. Er was uitgelekt, dat ze de Engelse piloot hadden geholpen. Ze werden door de Duitse politie gearresteerd. In juli 1940 verschenen zij voor de rechtbank. Ze werden beschuldigd van hulpverlening aan de vijand.

De bosarbeider, die de Engelsman mee naar huis had genomen verdedigde zich door te zeggen, dat hij de gevolgen van zijn daad niet had overzien. Op het helpen van de vijand stond de doodstraf.

De rechter gaf de mannen minder zware straffen, omdat ze de Engelsman spontaan hadden geholpen. De man, die de piloot het eerst had gevonden kreeg 8 jaar gevangenisstraf, de man die de piloot mee naar huis had genomen 10 jaar gevangenisstraf. De andere drie kregen elk twee jaar gevangenisstraf.