Actueel

Nieuws

Onthulling gedenksteentjes WOII

Het Geheugen van Zeist, het 4 en 5 mei Comité Zeist en Stichting Lokaal Austerlitz laten in december 2022 gedenksteentjes onthullen bij Wallenberg 3, de Traaijweg 2 en de Prof. Lorentzlaan 167.

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthullingen worden korte bijeenkomsten georganiseerd. Deze beginnen om 14.00 uur. Na de bijeenkomsten wordt per auto en/of fiets naar de herdenkingsplek gereden.

Lees meer »

Beleef de sfeer van 1672 tijdens de Rampjaarroute

Op zaterdag 8 oktober organiseren Geheugen van Zeist en Cultuur Zeist de Rampjaarroute. Drie Zeister locaties vormen het decor van bijzondere voorstellingen met een link naar de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672. De toegang is overal gratis. U bent van harte welkom!

Lees meer »

Tentoonstelling ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’

Donderdag 8 september om 16.00 uur opent de heer Walter van Dijk, wethouder Cultureel Erfgoed en Monumenten van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Expositie Het Verhaal van Slot Zeist is geopend

Geheugen van Zeist heeft een nieuwe (gratis) permanente tentoonstelling gerealiseerd over de historie van Slot Zeist. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer »

Zeister Cultuurhistorische Waardenkaart online

De Gemeente Zeist barst van het erfgoed. Verspreid over de hele gemeente zijn allerlei sporen uit het verleden te vinden. Sporen in allerlei soorten en maten die het waard zijn om te koesteren. Het ene met een nog mooier achtergrondverhaal dan het andere. Dit is nu samengebracht in één Cultuurhistorische Waardenkaart: hét verzamelpunt voor cultuurhistorische data van de gemeente Zeist.

Lees meer »

Het Rampjaar in Zeist

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

Lees meer »

Oranjewandeling: de Zonnekoning in Zeist. 10 uit het rampjaar 1672 met grote gevolgen.

Op Koningsdag, woensdag 27 april 2022, start het seizoen van Gilderondleidingen Zeist weer met een Oranjewandeling. Dit jaar staat deze in het teken van 1672, het jaar waarin Lodewijk XIV met een groot leger 10 dagen in Zeist verbleef. De wandeling duurt een uur en vertrekt vanaf het Gemeentehuis. Er zijn rondleidingen om 13.00 uur en om 15.00 uur. Deelname is gratis. Per rondleiding kunnen 50 belangstellenden mee.

Lees meer »

Rampjaar boekuitreiking in Slot Zeist

Op 18 maart heeft auteur Jan van As het eerste exemplaar van ‘In het Spoor van de Prins’ aangeboden aan de burgemeester. Met deze boekuitreiking is het startsein gegeven voor de herdenking van het Rampjaar in Zeist.

Lees meer »

Beheer website Geheugen van Zeist

Vrijdag 11 december ondertekenden wethouder cultuur Marcel Fluitman en voorzitter van het Geheugen van Zeist, Fons Asselberg de overeenkomst over het beheer van de website van het Geheugen van Zeist.

Lees meer »

Maquette WA-hoeve weer thuis

In de jaren 1966/1967 is er een maquette gemaakt van het totale terrein van de WA-hoeve. Bijna was deze maquette verdwenen uit Den Dolder.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »