Actueel

Nieuws

Renaissance muziek op de oude begraafplaats Zeist

Op zaterdag 27 mei a.s. zal het renaissance ensemble Cantus Firmus vanaf 14 uur een aantal kleine (gratis) concerten verzorgen op de oude begraafplaats aan de Bergweg in Zeist.

Lees meer »

Onthulling van een gedenksteentje voor de Blikkenburgerlaan 1

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité organiseren een bijeenkomst op dinsdag 16 mei aanstaande ter gelegenheid van het onthullen van een gedenksteentje voor de woning Blikkenburgerlaan 1 in Zeist ter herinnering aan Piet van Dijck.

Lees meer »

Excursie Austerlitz in de Franse Tijd op 11 mei 2023

In samenwerking met de Stichting Lokaal Austerlitz organiseert het Zeister Historisch Genootschap op donderdag 11 mei 2023 een historische rondwandeling in en rond Austerlitz met als thema “Austerlitz in de Franse Tijd”.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes WOII

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité Zeist laten in mei 2023 gedenksteentjes onthullen bij de Slotlaan 269, Burgermeester Patijnlaan 49, Lindenlaan 23, Homeruslaan 18 en 57.

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten.Voorafgaand aan de onthullingen worden korte bijeenkomsten georganiseerd. Na de bijeenkomsten wordt afhankelijk van de afstand naar de herdenkingsplek lopend, per auto en/of fiets naar de herdenkingsplek gegaan.

Lees meer »

Expositie 100 jaar Sola. Bestek met glans voor iedereen

Sola, één van de drie grote zilverwerkfabrieken die Zeist in de vorige eeuw kende, is jarig en viert haar eeuwfeest. De Zilverkamer Zeist, de stichting die de herinnering aan de ooit omvangrijke Zeister zilver- en bestekindustrie levend houdt, heeft hierover een fraaie expositie samengesteld die tot 22 september met vrije toegang te zien is in het gemeentehuis.

Lees meer »

Feest 10 jaar stichting Wegh der Weegen 10 maart 2023 in Kontakt der Kontinenten

Wij willen dit jubileum graag feestelijk vieren met u en allen die deze bijzondere fraai ontworpen verbinding tussen Utrecht en Amersfoort gebruiken, koesteren en helpen in stand te houden. Wij nodigen u daarvoor uit op vrijdag 10 maart.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes WOII

Het Geheugen van Zeist, het 4 en 5 mei Comité Zeist en Stichting Lokaal Austerlitz laten in december 2022 gedenksteentjes onthullen bij Wallenberg 3, de Traaijweg 2 en de Prof. Lorentzlaan 167.

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthullingen worden korte bijeenkomsten georganiseerd. Deze beginnen om 14.00 uur. Na de bijeenkomsten wordt per auto en/of fiets naar de herdenkingsplek gereden.

Lees meer »

Tentoonstelling ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’

Donderdag 8 september om 16.00 uur opent de heer Walter van Dijk, wethouder Cultureel Erfgoed en Monumenten van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Expositie Het Verhaal van Slot Zeist is geopend

Geheugen van Zeist heeft een nieuwe (gratis) permanente tentoonstelling gerealiseerd over de historie van Slot Zeist. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer »

Zeister Cultuurhistorische Waardenkaart online

De Gemeente Zeist barst van het erfgoed. Verspreid over de hele gemeente zijn allerlei sporen uit het verleden te vinden. Sporen in allerlei soorten en maten die het waard zijn om te koesteren. Het ene met een nog mooier achtergrondverhaal dan het andere. Dit is nu samengebracht in één Cultuurhistorische Waardenkaart: hét verzamelpunt voor cultuurhistorische data van de gemeente Zeist.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »