Actueel

Nieuws

27 januari historisch café over sociale woningbouw

Maandag 27 januari bent u van harte welkom tijdens het historisch café in Figi van 17.00 tot ongeveer 18.30 uur. Willem de Bruin neemt u mee op een zoektocht naar de betekenis van de sociale woningbouw voor de gemeente Zeist gedurende de afgelopen 25 jaar.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes WOII bij politiebureau

Woensdag 22 januari worden er 3 gedenksteentjes ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog onthuld bij het politiebureau van Zeist. Op 22 januari 1945 zijn er 10 Joodse gevangen door verzetsstrijders bevrijdt uit het politiebureau.

Lees meer »

Historische vereniging Den Dolder nu ook op facebook

De Historische Vereniging Den Dolder heeft sinds eind 2019 een Facebook-pagina waarop meermalen per week foto’s verschijnen uit de goeie, ouwe tijd.

Lees meer »

Twee nieuwe informatieborden in Den Dolder

Op station Den Dolder en bij het appartementencomplex Hazenbosch zijn twee borden geplaatst met historische informatie. De Historische Vereniging Den Dolder is blij met deze aanwinsten. Zo blijft de geschiedenis niet alleen bewaard maar ook verteld.

Lees meer »

Geslaagde lezing over geld, genot en tijd in de militairekampement Austerlitz

Vrijdagavond 29 november vertelde Prof. Jos Bazelmans van de Rijksdienst Voor Cultureel Erfgoed aan ongeveer 30 belangstellenden in “Het Lokaal” over genot, geld en tijd in de militaire kampen van Austerlitz en Oirschot.

Lees meer »

Tentoonstelling Het silver der kleijne luijden

Donderdag 31 oktober om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Het silver der kleijne luijden’. Tinnegieterijen in Zeist in de vorige eeuw in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Oproep foto’s 75 jaar bevrijding

Op 7 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Zeist werd bevrijd. We zijn op zoek naar beeldmateriaal uit de periode 1940-1945 in Zeist en dan vooral van de bevrijding op 7 mei 1945 en het bevrijdingsfeest op 2 juni 1945.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »