Actueel

Nieuws

Vertelling Ronald Polak 12 november 2021

Ronald Polak vertelt op 12 november 2021 over hoe de Duitse soldaten vertrokken vanuit de omgeving van Leusden en wat dat voor Austerlitz betekende.

Lees meer »

Uitreiking Yad Vashem eremedaille aan mevrouw Tjallingii

Op 13 oktober ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade.  “Mijn ouders moesten dit eens weten”, sprak ze ontroerd.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentje op het Zusterplein

Op vrijdag 24 september wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog bij de kerk aan het Zusterplein onthuld ter nagedachtenis van de opvang van duizenden vluchtelingen.

Lees meer »

Stationshuis krijgt Waarderingsprijs Erfgoed Zeist

Vastgoedondernemer Henk Dissel heeft de eerste Waarderingsprijs Erfgoed Zeist gekregen. Hij ontving de bijbehorende plaquette voor zijn uitstekende restauratie van het voormalige stationsgebouw van Huis ter Heide.

Lees meer »

Historisch Weekend 11-12 september

Op 11 en 12 september 2021 vindt in Zeist het Historisch Weekend plaats. Meer dan 30 monumenten openen dan deuren die anders vaak gesloten blijven.

Lees meer »

Gildegidsen in startblokken voor rondleidingen

Gilde Zeist hoopt dit voorjaar weer rondleidingen te geven langs verschillende bezienswaardigheden in Austerlitz, Den Dolder en Zeist. Het startmoment is nog onzeker.

Lees meer »

Beheer website Geheugen van Zeist

Vrijdag 11 december ondertekenden wethouder cultuur Marcel Fluitman en voorzitter van het Geheugen van Zeist, Fons Asselberg de overeenkomst over het beheer van de website van het Geheugen van Zeist.

Lees meer »

Maquette WA-hoeve weer thuis

In de jaren 1966/1967 is er een maquette gemaakt van het totale terrein van de WA-hoeve. Bijna was deze maquette verdwenen uit Den Dolder.

Lees meer »

Bekendmaking nieuwe naam Kersbergenzaal

In de tweede helft van 2020 wordt Slot Zeist nóg mooier gemaakt dan het al is. De rechtervleugel van het Slot zal flink worden verbouwd en in lijn worden gebracht met de barokstijl van het hoofdgebouw.

Lees meer »

Coronacrisis? Gelukkig hebben we de foto’s nog

Gemeentearchief Zeist roept alle inwoners (jong en oud) in de gemeente Zeist op om mee te helpen een coronacollectie aan te leggen. Stuur foto’s, filmpjes, tekeningen, geschreven teksten en ander materiaal omtrent de coronacrisis op naar het gemeentearchief en geef het door aan de toekomst.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »