Actueel

Nieuws

Bekendmaking nieuwe naam Kersbergenzaal

In de tweede helft van 2020 wordt Slot Zeist nóg mooier gemaakt dan het al is. De rechtervleugel van het Slot zal flink worden verbouwd en in lijn worden gebracht met de barokstijl van het hoofdgebouw.

Lees meer »

Open Monumentendag gaat door, Historische Doedag vervalt

Door alle coronamaatregelen wordt het historisch weekend in 2020 anders dan vorige jaren. Open Monumentendag op zaterdag 12 september gaat aangepast door. De historische doedag op zondag 13 september vervalt.

Lees meer »

Oorlogsherdenking in Den Dolder

Met een sobere herdenking stond de Historische Vereniging Den Dolder zondagochtend 5 april stil bij de gebeurtenissen van 75 jaar geleden. Een maand voor het einde van de oorlog werden aan de Soestdijkerweg 10 mannen geëxecuteerd door de Duitse bezetter, als vergelding voor een overval op 2 SS’ers in Den Dolder.

Lees meer »

Coronacrisis? Gelukkig hebben we de foto’s nog

Gemeentearchief Zeist roept alle inwoners (jong en oud) in de gemeente Zeist op om mee te helpen een coronacollectie aan te leggen. Stuur foto’s, filmpjes, tekeningen, geschreven teksten en ander materiaal omtrent de coronacrisis op naar het gemeentearchief en geef het door aan de toekomst.

Lees meer »

ZEIST BEVRIJD! 75 jaar vrijheid

Vereniging Geheugen van Zeist organiseert van 20 maart tot en met 30 juni 2020 een tentoonstelling in de publiekshal van het gemeentehuis en in het atrium van Hotel Theater Figi om te vieren dat Zeist 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter.

Lees meer »

Onthulling gedenksteen WOII onderduikadres

Op donderdag 20 februari wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog onthuld bij de Montaubanstraat 20. De plechtigheid begint om 14.00 uur in het gemeentehuis aan Het Rond 1. Iedereen is van harte welkom.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes WOII bij politiebureau

Woensdag 22 januari worden er 3 gedenksteentjes ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog onthuld bij het politiebureau van Zeist. Op 22 januari 1945 zijn er 10 Joodse gevangen door verzetsstrijders bevrijdt uit het politiebureau.

Lees meer »

Historische vereniging Den Dolder nu ook op facebook

De Historische Vereniging Den Dolder heeft sinds eind 2019 een Facebook-pagina waarop meermalen per week foto’s verschijnen uit de goeie, ouwe tijd.

Lees meer »

Twee nieuwe informatieborden in Den Dolder

Op station Den Dolder en bij het appartementencomplex Hazenbosch zijn twee borden geplaatst met historische informatie. De Historische Vereniging Den Dolder is blij met deze aanwinsten. Zo blijft de geschiedenis niet alleen bewaard maar ook verteld.

Lees meer »

Geslaagde lezing over geld, genot en tijd in de militairekampement Austerlitz

Vrijdagavond 29 november vertelde Prof. Jos Bazelmans van de Rijksdienst Voor Cultureel Erfgoed aan ongeveer 30 belangstellenden in “Het Lokaal” over genot, geld en tijd in de militaire kampen van Austerlitz en Oirschot.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »