Actueel

Nieuws

Historisch Café ZHG op maandag 25 juli 2022

Historisch Café ZHG op maandag 25 juli 2022: een verkorte maar nu geïllustreerde bewerking van een lezing van mevr. Aleid van de Bunt uit 1963.

Lees meer »

Zomeravondlezing maandag 4 juli 20.00 uur: Het Rampjaar 1672-1673 Moordbranders in de Republiek

Zomeravondlezing maandag 4 juli 20.00 uur: Het Rampjaar 1672-1673 Moordbranders in de Republiek.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a

Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a ter herinnering aan de onderduik van Fritsje Posener, Jos Frankfoorder en Jacky Jäger op maandag 16 mei. Start om 13.30 uur in de christelijke basisschool De Hoeksteen aan de Jagerlaan 17.

Lees meer »

Gilde rondleidingen starten weer

De gidsen van Gilde Zeist staan klaar om vanaf Koningsdag belangstellenden mee te nemen in de mooie plekjes in Austerlitz, Den Dolder en Zeist. Natuurlijk is de topper Slot Zeist, maar er zijn nog ruim 20 andere rondleidingen.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentje voor de 2e Dorpsstraat 32B op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité laten op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, een gedenksteentje ter herinnering aan Gerrit Leijte voor de 2e Dorpsstraat 32b onthullen. Iedereen is welkom.

Lees meer »

Expositie Het Verhaal van Slot Zeist is geopend

Geheugen van Zeist heeft een nieuwe (gratis) permanente tentoonstelling gerealiseerd over de historie van Slot Zeist. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer »

Lezing Paul Vesters 14 april

Op donderdag 14 april spreekt Paul Vesters tijdens de Lezing Voorjaar 2022. Paul Vesters is beleidsmedewerker bij het Utrechts Landschap.

Lees meer »

Oranjewandeling: de Zonnekoning in Zeist. 10 uit het rampjaar 1672 met grote gevolgen.

Op Koningsdag, woensdag 27 april 2022, start het seizoen van Gilderondleidingen Zeist weer met een Oranjewandeling. Dit jaar staat deze in het teken van 1672, het jaar waarin Lodewijk XIV met een groot leger 10 dagen in Zeist verbleef. De wandeling duurt een uur en vertrekt vanaf het Gemeentehuis. Er zijn rondleidingen om 13.00 uur en om 15.00 uur. Deelname is gratis. Per rondleiding kunnen 50 belangstellenden mee.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes voor de Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8 op woensdagmiddag 30 maart

Onthulling gedenksteentjes voor de Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8 op woensdagmiddag 30 maart, aanvang 13.00 uur in het gebouw van Les Cailloux aan de Koelaan 1 in Zeist.

Lees meer »

Tentoonstelling ‘Een steen gelicht’

op donderdag 31 maart heeft de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Een steen gelicht’. Ralph Dundas Baron Tindal en de Oude Algemene Begraafplaats Zeist geopend in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Rampjaar boekuitreiking in Slot Zeist

Op 18 maart heeft auteur Jan van As het eerste exemplaar van ‘In het Spoor van de Prins’ aangeboden aan de burgemeester. Met deze boekuitreiking is het startsein gegeven voor de herdenking van het Rampjaar in Zeist.

Lees meer »

Het Rampjaar in Zeist

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes J.H. Scheps, D. Inden-Reiss en T. Inden en D. van de Wetering

Op vrijdag 29 oktober 2021 onthult Wethouder Marcel Fluitman gedenksteentjes ter herinnering aan D. Inden-Reiss, T. Inden, J.H. Scheps en D. van de Wetering.

Lees meer »

Vertelling Ronald Polak 12 november 2021

Ronald Polak vertelt op 12 november 2021 over hoe de Duitse soldaten vertrokken vanuit de omgeving van Leusden en wat dat voor Austerlitz betekende.

Lees meer »

Uitreiking Yad Vashem eremedaille aan mevrouw Tjallingii

Op 13 oktober ontving mevrouw Tjallingii, namens haar ouders, de Yad Vashem eremedaille van de Israëlische ambassade.  “Mijn ouders moesten dit eens weten”, sprak ze ontroerd.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentje op het Zusterplein

Op vrijdag 24 september wordt een gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog bij de kerk aan het Zusterplein onthuld ter nagedachtenis van de opvang van duizenden vluchtelingen.

Lees meer »

Stationshuis krijgt Waarderingsprijs Erfgoed Zeist

Vastgoedondernemer Henk Dissel heeft de eerste Waarderingsprijs Erfgoed Zeist gekregen. Hij ontving de bijbehorende plaquette voor zijn uitstekende restauratie van het voormalige stationsgebouw van Huis ter Heide.

Lees meer »

Historisch Weekend 11-12 september

Op 11 en 12 september 2021 vindt in Zeist het Historisch Weekend plaats. Meer dan 30 monumenten openen dan deuren die anders vaak gesloten blijven.

Lees meer »