Actueel

Nieuws

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Programma Doedag

Op zondag 15 september 2019 komt de geschiedenis van Zeist tot leven in en om Slot Zeist. Er is van alles te doen in een historische context: oudhollandse spelen, rondleidingen, kanovaren, tentoonstellingen, tokkelen, een speurtocht, ontmoetingen met historische personages en nog veel meer. Een fantastisch evenement voor jong en oud. De entree is gratis, voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Lees meer »

Historisch Weekend Zeist

Op 14 en 15 september vindt in Zeist het Historisch Weekend plaats. Iedereen is welkom om tijdens dit weekend extra te genieten van het prachtige erfgoed in onze gemeente. Het erfgoed dat zo beeldbepalend is voor onze identiteit als Zeistenaren.

 

 

Lees meer »

Historisch cafe over orgel Evangelische Broedergemeente

Op 29 juli bent u om 17.00 uur weer van harte welkom tijdens het Historisch Café. Het onderwerp is “De rol van het orgel bij de Evangelische Broedergemeente”.

Lees meer »

Tentoonstelling De mens onder de ambtsketen

Donderdag 27 juni opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, om 15.00 uur de tentoonstelling: ‘De mens onder de ambtsketen’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist. Burgemeester Mr. C.J. baron van Tuyll van Serooskerken was burgemeester van Zeist tussen 1919 en 1934.

Lees meer »

Wat heeft de familie De Beaufort met Austerlitz?

Ongeveer 100 bezoekers kregen op maandagavond 27 mei antwoord op die vraag van mevrouw Fleur de Beaufort in het “Verenigingslokaal”. Zij vertelde ook over de bijzondere beheersvorm van het landgoed “Den Treek – Henschoten”. De avond was georganiseerd door de “Stichting Lokaal Austerlitz”.

Lees meer »

Veelbelovende eerste Schat van Zeist in Den Dolder

Zaterdag 18 mei hebben zo’n 20 belangstellenden deelgenomen aan de eerste Schat van Zeist in Den Dolder. Deelnemers kregen geen losse expositie, presentatie of rondleiding, maar juist een combinatie van alle drie. Hoogtepunt was het bezoek aan de prachtig gerenoveerde begraafplaats Het Stille Hofje.

Lees meer »

Oproep foto’s 75 jaar bevrijding

Op 7 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Zeist werd bevrijd. We zijn op zoek naar beeldmateriaal uit de periode 1940-1945 in Zeist en dan vooral van de bevrijding op 7 mei 1945 en het bevrijdingsfeest op 2 juni 1945.

Lees meer »

Onthulling informatiebord Austerlitz

Ook Austerlitz heeft bomen met een verhaal. Tot Koningsdag 2019 moesten deze bomen het zonder informatiebord stellen en wisten slechts enkele Austerlitzsers over de herkomst van de bomen.

Lees meer »

Tentoonstelling Van Utrecht naar Seijst

Donderdag 18 april om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: Van Utrecht naar Seijst. In het spoor van oude en vergeten wegen in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Geslaagde archeologie middag Austerlitz

Het archeologisch onderzoek in Austerlitz wordt binnenkort afgerond. Daarom was er woensdag 10 april een archeologisch Kijkje in de Keuken. De opgraving werd mogelijk, omdat de gebouwen op deze locatie (school, gymzaal en enkele woningen) zijn gesloopt en plaats gaan maken voor nieuwbouw.

Lees meer »

Geheugen van Zeist pakt door

Sinds anderhalf jaar werken de erfgoedpartners binnen de gemeente Zeist samen in de vereniging Geheugen van Zeist. Er is hard gewerkt om de basis van dit samenwerkingsverband op orde te brengen en te verkennen hoe we elkaar kunnen versterken. Nu is het tijd om door te pakken.

Lees meer »

Waarderingssymbool Ot en Sien voor JanHein Heimel

De heer JanHein Heimel ontving op dinsdag 2 april het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien van wethouder Marcel Fluitman.

Lees meer »

Lokaal Austerlitz nu Stichting

Op donderdag 21 maart 2019 is de werkgroep Lokaal Austerlitz een zelfstandige stichting geworden. Deze stap was nodig om voor bepaalde subsidies in aanmerking te komen en om in erfgoedbeschermende activiteiten als belanghebbende aangemerkt te worden.

Lees meer »

Boekuitreiking Het boerendorp Zeist

Op vrijdag 15 maart 2019 is het eerste deel (1813-1851) van het boek ‘Het boerendorp Zeist’ gepresenteerd. De titel is afkomstig van Floris Willem baron Sloet tot Warmelo, heer van Kersbergen (1753-1838), die het aldus verwoordde: ‘Zeist is een echt boerendorp’.

Lees meer »

Gouden uitroepteken voor werkgroep Lokaal Austerlitz

De voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, commissaris van de Koning Willibrord van Beek heeft op 23 november 2018 het Gouden Uitroepteken, vergezeld van een geldcheque van 1.000 euro, uitgereikt aan werkgroep “Lokaal Austerlitz”.

Lees meer »

Beeldcollectie gemeentearchief offline

De beeldcollectie van het gemeentearchief Zeist wordt tijdelijk van de website geheugenvanzeist.nl gehaald. Het gemeentearchief volgt hierin andere archiefinstellingen na een uitspraak van de rechter inzake auteursrecht.

Lees meer »

Kranten en persoonsbewijzen

Op de website van het Geheugen van Zeist vindt u alle kranten tot 1945. Voor de kranten vanaf 1946 t/m 1990 kunt u terecht in het Historisch Informatie Punt van het gemeentehuis.

Lees meer »