Actueel

Nieuws

Tentoonstelling Het silver der kleijne luijden

Donderdag 31 oktober om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Het silver der kleijne luijden’. Tinnegieterijen in Zeist in de vorige eeuw in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Historisch Café over de familie Beaufort

Op maandag 28 oktober bent u om 17.00 uur weer van harte welkom tijdens het Historisch Café. Het onderwerp is “de familie de Beaufort van het Molenbosch en hun omgeving”.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentje Jan Schep

Op vrijdag 18 oktober wordt het 2e gedenksteentje over de Tweede Wereldoorlog onthuld bij de Krullelaan 8. De plechtigheid begint in de Oosterkerk aan de Woudenbergseweg 44 om 14.30 uur.

Lees meer »

Pop-up expositie markante Zeister vrouwen

Het Geheugen van Zeist organiseert in het kader van de Maand van de Geschiedenis van 19 tot en met 26 oktober een pop-up expositie in het Historisch Informatiepunt in het gemeentehuis over vrouwen in de geschiedenis van Zeist, Den Dolder en Austerlitz.

Lees meer »

Historisch Weekend Zeist groot succes

Wat was het mooi in Zeist dit weekend! Op zaterdag volop belangstelling bij meer dan 25 monumenten in de hele gemeente tijdens Open Monumentendag. Op zondag duizenden bezoekers op de Historische Doedag in en om Slot Zeist.

Lees meer »

Tentoonstelling met de muziek mee

Het Geheugen van Zeist organiseert van 14 september tot en met 17 november 2019 een tentoonstelling in Museum Het Hernhutter Huis, over muziek in Zeist, Den Dolder en Austerlitz.

Lees meer »

Archief Gemeentepolitie Zeist (1933-1994) nu online

Gemeentearchief Zeist heeft het archief van de Gemeentepolitie Zeist, periode 1933-1994 ontsloten. De inventaris van dit archief is vanaf nu te vinden op deze website.

Lees meer »

Oproep gedenksteentje WOII

Weet u een plek in de gemeente Zeist waar een bijzondere gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden? Of waar mensen ondergedoken hebben gezeten? Of een andere plek die een gedenksteentje van de Tweede Wereldoorlog verdient? Dan kunt u een gedenksteentje aanvragen.

Lees meer »

Tentoonstelling De mens onder de ambtsketen

Donderdag 27 juni opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, om 15.00 uur de tentoonstelling: ‘De mens onder de ambtsketen’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist. Burgemeester Mr. C.J. baron van Tuyll van Serooskerken was burgemeester van Zeist tussen 1919 en 1934.

Lees meer »

Wat heeft de familie De Beaufort met Austerlitz?

Ongeveer 100 bezoekers kregen op maandagavond 27 mei antwoord op die vraag van mevrouw Fleur de Beaufort in het “Verenigingslokaal”. Zij vertelde ook over de bijzondere beheersvorm van het landgoed “Den Treek – Henschoten”. De avond was georganiseerd door de “Stichting Lokaal Austerlitz”.

Lees meer »

Veelbelovende eerste Schat van Zeist in Den Dolder

Zaterdag 18 mei hebben zo’n 20 belangstellenden deelgenomen aan de eerste Schat van Zeist in Den Dolder. Deelnemers kregen geen losse expositie, presentatie of rondleiding, maar juist een combinatie van alle drie. Hoogtepunt was het bezoek aan de prachtig gerenoveerde begraafplaats Het Stille Hofje.

Lees meer »

Oproep foto’s 75 jaar bevrijding

Op 7 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat Zeist werd bevrijd. We zijn op zoek naar beeldmateriaal uit de periode 1940-1945 in Zeist en dan vooral van de bevrijding op 7 mei 1945 en het bevrijdingsfeest op 2 juni 1945.

Lees meer »

Onthulling informatiebord Austerlitz

Ook Austerlitz heeft bomen met een verhaal. Tot Koningsdag 2019 moesten deze bomen het zonder informatiebord stellen en wisten slechts enkele Austerlitzsers over de herkomst van de bomen.

Lees meer »

Tentoonstelling Van Utrecht naar Seijst

Donderdag 18 april om 15.00 uur opent de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: Van Utrecht naar Seijst. In het spoor van oude en vergeten wegen in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Geslaagde archeologie middag Austerlitz

Het archeologisch onderzoek in Austerlitz wordt binnenkort afgerond. Daarom was er woensdag 10 april een archeologisch Kijkje in de Keuken. De opgraving werd mogelijk, omdat de gebouwen op deze locatie (school, gymzaal en enkele woningen) zijn gesloopt en plaats gaan maken voor nieuwbouw.

Lees meer »

Geheugen van Zeist pakt door

Sinds anderhalf jaar werken de erfgoedpartners binnen de gemeente Zeist samen in de vereniging Geheugen van Zeist. Er is hard gewerkt om de basis van dit samenwerkingsverband op orde te brengen en te verkennen hoe we elkaar kunnen versterken. Nu is het tijd om door te pakken.

Lees meer »

Waarderingssymbool Ot en Sien voor JanHein Heimel

De heer JanHein Heimel ontving op dinsdag 2 april het gemeentelijk waarderingssymbool Ot en Sien van wethouder Marcel Fluitman.

Lees meer »

Lokaal Austerlitz nu Stichting

Op donderdag 21 maart 2019 is de werkgroep Lokaal Austerlitz een zelfstandige stichting geworden. Deze stap was nodig om voor bepaalde subsidies in aanmerking te komen en om in erfgoedbeschermende activiteiten als belanghebbende aangemerkt te worden.

Lees meer »