Actueel

Nieuws

Beleef de sfeer van 1672 tijdens de Rampjaarroute

Op zaterdag 8 oktober organiseren Geheugen van Zeist en Cultuur Zeist de Rampjaarroute. Drie Zeister locaties vormen het decor van bijzondere voorstellingen met een link naar de gebeurtenissen in het Rampjaar 1672. De toegang is overal gratis. U bent van harte welkom!

Lees meer »

Tentoonstelling ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’

Donderdag 8 september om 16.00 uur opent de heer Walter van Dijk, wethouder Cultureel Erfgoed en Monumenten van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Schatten van het Zeister Historisch Genootschap’ in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Historisch weekend

Op 10 en 11 september 2022 vindt in Zeist het Historisch Weekend plaats. Zo’n 40 monumenten openen dan deuren die anders vaak gesloten blijven.
De entree is overal gratis. U bent tussen 11:00 en 16:00 uur van harte welkom! Alle informatie is te vinden op http://www.openmonumentendag.nl/zeist

Lees meer »

Expositie Het Verhaal van Slot Zeist is geopend

Geheugen van Zeist heeft een nieuwe (gratis) permanente tentoonstelling gerealiseerd over de historie van Slot Zeist. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

Lees meer »

Zeister Cultuurhistorische Waardenkaart online

De Gemeente Zeist barst van het erfgoed. Verspreid over de hele gemeente zijn allerlei sporen uit het verleden te vinden. Sporen in allerlei soorten en maten die het waard zijn om te koesteren. Het ene met een nog mooier achtergrondverhaal dan het andere. Dit is nu samengebracht in één Cultuurhistorische Waardenkaart: hét verzamelpunt voor cultuurhistorische data van de gemeente Zeist.

Lees meer »

Het Rampjaar in Zeist

Het jaar 1672 staat in de Nederlandse geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.

Lees meer »

Historisch Café ZHG op maandag 25 juli 2022

Historisch Café ZHG op maandag 25 juli 2022: een verkorte maar nu geïllustreerde bewerking van een lezing van mevr. Aleid van de Bunt uit 1963.

Lees meer »

Zomeravondlezing maandag 4 juli 20.00 uur: Het Rampjaar 1672-1673 Moordbranders in de Republiek

Zomeravondlezing maandag 4 juli 20.00 uur: Het Rampjaar 1672-1673 Moordbranders in de Republiek.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a

Onthulling gedenksteentjes bij de Krugerlaan 7 en 9 en de Jagerlaan 22a ter herinnering aan de onderduik van Fritsje Posener, Jos Frankfoorder en Jacky Jäger op maandag 16 mei. Start om 13.30 uur in de christelijke basisschool De Hoeksteen aan de Jagerlaan 17.

Lees meer »

Gilde rondleidingen starten weer

De gidsen van Gilde Zeist staan klaar om vanaf Koningsdag belangstellenden mee te nemen in de mooie plekjes in Austerlitz, Den Dolder en Zeist. Natuurlijk is de topper Slot Zeist, maar er zijn nog ruim 20 andere rondleidingen.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentje voor de 2e Dorpsstraat 32B op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité laten op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, een gedenksteentje ter herinnering aan Gerrit Leijte voor de 2e Dorpsstraat 32b onthullen. Iedereen is welkom.

Lees meer »

Lezing Paul Vesters 14 april

Op donderdag 14 april spreekt Paul Vesters tijdens de Lezing Voorjaar 2022. Paul Vesters is beleidsmedewerker bij het Utrechts Landschap.

Lees meer »

Oranjewandeling: de Zonnekoning in Zeist. 10 uit het rampjaar 1672 met grote gevolgen.

Op Koningsdag, woensdag 27 april 2022, start het seizoen van Gilderondleidingen Zeist weer met een Oranjewandeling. Dit jaar staat deze in het teken van 1672, het jaar waarin Lodewijk XIV met een groot leger 10 dagen in Zeist verbleef. De wandeling duurt een uur en vertrekt vanaf het Gemeentehuis. Er zijn rondleidingen om 13.00 uur en om 15.00 uur. Deelname is gratis. Per rondleiding kunnen 50 belangstellenden mee.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes voor de Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8 op woensdagmiddag 30 maart

Onthulling gedenksteentjes voor de Waterigeweg 31 en Frank van Borselenlaan 2, 4 en 8 op woensdagmiddag 30 maart, aanvang 13.00 uur in het gebouw van Les Cailloux aan de Koelaan 1 in Zeist.

Lees meer »

Tentoonstelling ‘Een steen gelicht’

op donderdag 31 maart heeft de heer Marcel Fluitman, Wethouder van Cultuur van de gemeente Zeist, de tentoonstelling: ‘Een steen gelicht’. Ralph Dundas Baron Tindal en de Oude Algemene Begraafplaats Zeist geopend in het Historisch Informatie Punt (HIP) in het gemeentehuis van Zeist.

Lees meer »

Rampjaar boekuitreiking in Slot Zeist

Op 18 maart heeft auteur Jan van As het eerste exemplaar van ‘In het Spoor van de Prins’ aangeboden aan de burgemeester. Met deze boekuitreiking is het startsein gegeven voor de herdenking van het Rampjaar in Zeist.

Lees meer »

Onthulling gedenksteentjes J.H. Scheps, D. Inden-Reiss en T. Inden en D. van de Wetering

Op vrijdag 29 oktober 2021 onthult Wethouder Marcel Fluitman gedenksteentjes ter herinnering aan D. Inden-Reiss, T. Inden, J.H. Scheps en D. van de Wetering.

Lees meer »

Vertelling Ronald Polak 12 november 2021

Ronald Polak vertelt op 12 november 2021 over hoe de Duitse soldaten vertrokken vanuit de omgeving van Leusden en wat dat voor Austerlitz betekende.

Lees meer »