Terug naar overzichtTerug naar overzicht

 

 

Kalkeren van, koster

Interview en verslag: Ben Kuster en Max van den Brink
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist september 2015

Gert van Kalkeren is in 1989 aangesteld als koster van de Gereformeerde Oosterkerk aan de Woudenbergseweg te Zeist.

KaderNaam: Gert van Kalkeren

Naam: Gert van Kalkeren
Leeftijd in 2015: 66 jaar
Geboren in Zeist op 23 februari 1949
Getrouwd met Annie
Kinderen: 3 zoons, 4 kleinkinderen (1 jongen en 3 meisjes)
Opleiding: De opleiding van Gert was op het technische vlak en wel op de Christelijke Technische school van Zeist.
Beroep: Automonteur, eerst bij Philippo 1 jaar. Daarna bij garagebedrijf De Man. In het totaal is hij 23 jaar automonteur geweest.

Zijn werkzame leven begon op 16-jarige leeftijd en hij is gepensioneerd op de leeftijd van 65 jaar.

Gert leerde zijn vrouw Annie kennen op het busstation in Zeist. Naast de kiosk aldaar was een cafetaria en daar zat zij koffie te drinken met een vriendin. Zij was gekleed in het uniform van het Leger des Heils, daar was Annie in die tijd bij aangesloten.

Gert van Kalkeren

Tweede wereldoorlog

Tijdens de 2e wereldoorlog was er in de kerk onder de preekstoel een radio-ontvanger om de radiozenders uit Engeland te ontvangen en speciaal radio Londen. Ook waren er in de kerk onderduikers verborgen.

Looborch

Naast de Oosterkerk is ook het Rusthuis de Looborch gebouwd, in samenwerking met leden van de kerk, die de mensen een plek geven waar ze naast de kerk hun oude dag door kunnen brengen. In de Looborch werd Gert ook ingeschakeld; onder andere voor de technische klusjes, het geluidwerk en ook bij de zondagsdiensten. Ook de brandveiligheid was een hobby van Gert.

Kerst in de kerk

Speciaal de kerstnachtdiensten hebben bij Gert een grote indruk achtergelaten en waren ook erg goed bezocht. Bij de voorbereidingen van het kerstfeest was de leukste bezigheid het regelen van een kerstboom of bij de boswachter of bij een gemeentelid die een boom beschikbaar had. Gert haalde hem op en plaatste de boom voorin de kerk.

Sociale contacten

Gert geboren en getogen in Zeist en kent Zeist heel goed. Dat gaf in het kostersvak veel voordelen, ook omdat de er laatste jaren veel meer activiteiten binnen de Oosterkerk plaats vonden. Koren uitvoeringen, vergaderingen enz. waar Gert veel maaltijden en partijen moest verzorgen. De Stamppot maaltijden waren heel erg gewild en de soep en de broodjes met worst waren wereldberoemd in Zeist.

Mooiste en leukste ervaringen

De mooiste ervaring vindt Gert de samenwerking met Ds. Frans Boer van 1990 tot 2005. Deze dominee wist van een wat oudere gemeente een meelevende en actieve kerk te maken, dit tot veel plezier van Gert.

Er was veel persoonlijk contact en begrip voor het kostersvak. Hij herinnert zich ook nog de vele gesprekken en het overleg met Frans Boer. Daar komt ook de uitspraak vandaan “een goede koster is bijna net zo belangrijk als een dominee”. Dominee Frans Boer overleed in 2005 aan de gevreesde ziekte.

De leukste ervaringen zijn er verschillende. Onder andere de samenwerking met de leden van de Oosterkerk die koster van Kalkeren ook erg waardeerde. Wat zeker tot uiting kwam toen Gert op 30 maart 2014 afscheid nam en daarbij vele cadeaus in ontvangst mocht nemen, onder andere een reis naar een zelf te kiezen land en een fiets. Als koster van de Oosterkerk gebruikte Gert niet zo vaak de fiets, de kosterswoning grensde aan de kerk en zodoende had van Kalkeren geen reistijd nodig voor zijn werk.

Hij wilde bij zijn afscheid geen groot feest, wel een aparte kerkdienst. Na afloop van de dienst was er de mogelijkheid afscheid van Gert te nemen waar velen gebruik van maakten. Als klap op de vuurpijl werd de koffie-uitgiftehoek van de Oosterkerk omgedoopt in Gerts Genoegen.