Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Strietman slijterij

Door: Asta Diepen Stöpler

Eric Strietman: “In de week voor Pasen kwamen naast flessen advocaat, ook eendagskuikentjes in de etalage. Dat was altijd een geweldig gezicht.”

De eerste vestiging van Slijterij Strietman was vanaf 1890 op het Zusterplein, daarna aan de Donkerelaan (het deel van de Slotlaan tegenover het Walkartpark). In 1930 bouwde Strietman het winkelpand met daarboven het woonhuis aan de Slotlaan 227. Het pand is diverse malen uitgebreid.

Eric Strietman vertelt over Slijterij Strietman.

Drankenfabriek en slijterij

Hendrik Strietman, onze overgrootvader van origine tuinman, begon op aanraden van een zwager een fabriek voor limonade en spuitwater. Na het overlijden in 1926 van zijn streng gereformeerde vrouw zei hij volgens familieoverlevering: ‘Nu kan ik ook sterke alcoholische drank verkopen’ en opende in datzelfde jaar een slijterij. Vervolgens ging hij ook sterke drank maken naar eigen recept: jenever, oude moutwijn jenever, vieux, brandewijn.

Bier brouwen deed hij tot 1901, daarna werd hij agent van Amstelbier. Het bier kwam in grote vaten per boot aan in Zeist om in de fabriek achter de winkel gebotteld te worden. Het bedrijf groeide uit tot slijterij en groothandel voor de horeca.

Strietman Slijterij_Strietman fabriek Heer Strietman 3 van links
Henk Strietman en Pal Jan Strietman (rechts)
IJsstaven

Zijn zoon Hendrik kwam in 1926 in de zaak. Achter de winkel aan de Slotlaan was de fabriek, waar onder meer ruwe ijsstaven werden gemaakt. Deze werden gekocht door talloze winkels en horecabedrijven in Zeist en omgeving om hun producten koel te bewaren.

Onze overgrootvader en grootvader waren ondernemende pioniers, want ze ontwikkelden de vriesmethode met de Landbouw Universiteit van Wageningen. Tijdens de oorlog vroor ‘Wageningen’ talloze zaden in om veilig te bewaren tot vredestijd.

Wijnkelder

In 1957 overleed onze opa en de zaak werd gesplitst, onze vader Paul-Jan nam de groothandel over en oom Henk de slijterij. Eind jaren ’70 liet de slijterij als eerste in Nederland klanten zelf flessen wijn, sherry en port vullen uit grote houten vaten. De inrichting van de winkel was geïnspireerd door zuidelijke wijnkelders. In de grote kelder onder de winkel hadden gegoede klanten hun eigen wijnsafe. Hierin konden ze wijn rustig laten rijpen tot deze op dronk waren. In de week voor Pasen kwamen naast flessen advocaat, ook eendagskuikentjes in de etalage. Dat was altijd een geweldig gezicht.

Wij beiden werkten enkele jaren in de slijterij, maar kozen er uiteindelijk voor om in de groothandel te gaan werken.

De slijterij heeft het honderdjarig bestaan net niet gehaald. In 1987 stopte oom Henk met de zaak bij gebrek aan opvolging.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 22 maart 2017.