Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Dirkje van Barneveld-Veenendaal
  • Geboren: Doorn, 12 januari 1882
  • Gestorven: Zeist, 10 oktober 1989
  • Gehuwd met Gijsbert van Barneveld, 6 kinderen
Oudste dochter

Dirkje was de oudste dochter uit een gezin van zes kinderen. Sinds 1886 woonde het gezin in Austerlitz. Toen vader Willem in 1892 overleed bleef moeder Sophia achter met zes jonge kinderen. Het waren zware tijden voor het gezin en Dirkje begon al vroeg met werken geld voor een beroepsopleiding was er niet.

Gijsbert van Barneveld

Ze trouwde in 1901 op negentienjarige leeftijd met Gijsbert van Barneveld en betrok met haar man een woning aan de Waterlooweg in Austerlitz. Geleidelijk begon Dirkje zich het werk van baker eigen te maken, daarbij gestimuleerd door de dorpsarts die wel een hulpje kon gebruiken. Ze vond het mooi werk. Pas na haar veertigste volgde ze een opleiding tot baker in Zeist.

Boegbeeld voor veel vrouwen

Austerlitz was een arm dorp. Scholing van kinderen zat er vaak niet in: zij moesten helpen om de kost te verdienen. Bij Dirkje was dat niet anders, maar zij werkte zich op met zelfstudie, wat in die tijd overigens een vooruitstrevende onderneming voor een vrouw was. Zo kon zij boven de allergrootste armoede uitstijgen en aan liefdadigheid doen. Ze kwam in gezinnen waar er geen geld was voor de kleertjes van de baby, of zelfs geen geld voor brood of brandstof. Dirkje hielp deze gezinnen, waardoor ze uiteindelijk maar weinig geld overhield voor zichzelf. In 1964 hielp ze op 82-jarige leeftijd voor de laatste keer een baby ter wereld, in totaal ongeveer 500 volgens haar eigen schatting.

108 jaar oud geworden

Met negentig jaar verruilde zij Austerlitz voor “De Mirtehof” in Zeist. Ook daar bleef zij de handen uit de mouwen steken met onder andere groente schoonmaken en aardappels schillen voor het tehuis. Op 100-jarige leeftijd ging zij voor het eerst op vakantie naar het buitenland, naar Oostenrijk. Op 10 oktober 1989 overleed Dirkje in haar slaap, op 3 maanden na 108 jaar oud.

Dirkje van Barneveldweg

Dirkje was een boegbeeld voor veel vrouwen in Austerlitz. Een hardwerkende, maar arm gebleven vrouw, die toch bereid was nog armeren bij te staan.

Zij leeft voort door de Dirkje van Barneveldweg in Austerlitz.