Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Elisabeth dance center

Door: Asta Diepen Stöpler

Elisabeth Timofeeff-Adrians: “Ik gaf – bijna – altijd les. Ook toen ik mijn voet gebroken had en mijn been in het gips zat.”

Elisabeth Dance Center begon in 1980 in het Dorpshuis in Austerlitz. In 1983 volgde het Trefcentrum in Bunnik en in 1985 Houten in de gymzaal van een basisschool.
Vanaf halverwege jaren ‘80 kwam EDC aan Steynlaan 54, naast Hocus Pocus. Enkele jaren later tot 2008 op Steynlaan 28, naast het toenmalige Autovaria.

Elisabeth Timofeeff – Adrians vertelt over haar Elisabeth Dance Center (EDC).

Al jong dol op dansen

Als klein meisje was ik al dol op dansen. Wanneer mijn ouders weg waren, zette ik de radio hard. Ik opende de ramen zodat andere kinderen me konden zien dansen. Dit was mijn eerste podium.

Leerlingen van EDC tijdens een slotopvoering in Hotel Theater Figi
Elisabeth en Hesters Adrians
Danslessen voor kinderen én volwassenen

Na het behalen van mijn diploma voor Dans en Beweging begon ik mijn eerste dansklas voor kinderen in het dorpshuis ’t Trefpunt in Austerlitz. Ik besteedde aandacht aan ritme, gevoel voor ruimte en plezier in dansen.

Drie jaar later ging ik ook les geven in Bunnik. Diverse groepen op woensdagmiddag, lessen aan tieners, doorgestroomde gevorderden uit Austerlitz en volwassenen uit Bunnik. Na enkele jaren kwam ook Houten erbij op dinsdag en donderdag. Rond 1985 ging ik in Zeist les geven aan beginners en gevorderden van alle leeftijden.

Getalenteerde leerlingen

Met plezier hielp ik de getalenteerde leerlingen verder met spitzen, tapdance en klassiek ballet om ze zoveel mogelijk kans te geven door te stromen naar bijvoorbeeld de Theaterschool. Oud-leerling Jaimy van Overeem is nu klassiek balletdanser in Wenen. Hij kwam als 5-jarige jongen bij me en studeerde later aan de Balletacademie in Amsterdam. Ook Claire van Leeuwen (moderne dans) begon bij mij, net als BN’ers Katja en Birgit Schuurman.

Showballet

Mijn showballet trad regelmatig op. In de jaren ’90 een heel seizoen lang in pretpark Bobbejaanland in België. In de zomer vier optredens per dag, in het voor- en naseizoen alleen in het weekend. Dat was een hele organisatie. Ik heb wat heen en weer gereden met de dansers.

Prijzen

Twee keer won ik met mijn showballet de Henny Huisman Soundmix Show. In 1992 met een dans op ‘Vogue’ van Madonna en 1993 met een dans uit de musical Cats.

In 2008 moest ik helaas stoppen vanwege gezondheidsproblemen. Oud-leerling Hester Adrians nam het dancecenter over. Twee van mijn oud-leerlingen, Esther van Nederpelt en Bente van de Flier doceren nu nog in het EDC.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 12 oktober 2016.