Door: Asta Diepen Stöpler
Henk Eggersman: “Ik denk dat we een laagdrempelige winkel hadden, waar klanten zich op hun gemak voelden.”
Juwelier Eggersman was gevestigd op Slotlaan 297 van 2 april 1938 tot 2004. Oprichter is Jan Willem Eggersman. Henk Eggersman en W.G. Boelee verkochten in 2004 de juwelierszaak aan de heer N. Rodewijk. Henk Eggersman van Juwelier Eggersman vertelt.
Mijn oom Jaap Willem Eggersman startte 2 april 1938 als edelsmid-juwelier op de Slotlaan 297 zijn winkel ‘Juwelier Eggersman’. De omzet van de eerste week was 80 – 90 gulden, best een bedrag in die tijd. Het was niet de gemakkelijkste periode, zo in de dertiger jaren en vlak daarna de Tweede Wereldoorlog. Maar de zaak is altijd open gebleven, ondanks de schaarste aan materiaal. Ook toen wilden mensen graag iets moois kopen of cadeau geven. Het sieren is zo oud als de mensheid zelf. Klanten moesten vaak zelf goud aanleveren om er wat van te laten maken.
Een specialiteit van mijn oom was gehamerde of gedreven sieraden. Dit vakmanschap heeft hij als leerling onder de knie gekregen bij de Zeister firma Methorst op de Slotlaan. De heer Methorst was edelsmid/meubelmaker en maakte veel gehamerde artikelen in zilver/koper en tin. Daarna heeft mijn oom ook nog bij de Gero gewerkt. Vanaf het begin kocht hij goud, zilver en briljanten in van particulieren, de zogenaamde occasions. Hiermee onderscheidden we ons, want er was duidelijk een markt voor.
Mijn oom reed in de beginperiode op zijn motor naar de Munt in Utrecht. Hij kon daar 3 gulden op een gouden tientje verdienen, waar hij dan 20 gulden voor kreeg. Momenteel is de waarde van deze munt zo’n 200 euro. Achter de winkel was een zilverfabriekje, genaamd ‘Oud Holland’, waar vijf goud- en zilversmeden werkten.
Later in 1942 kwam mijn vader Thijs, die 10 jaar jonger was dan zijn broer, als compagnon in de zaak.
Zelf ben ik ook goudsmid. Eerst werkte ik enkele jaren als etaleur in de juweliersbranche.
In 1973 werd ik medecompagnon in de juwelierszaak. Mijn vader heeft in 1965 de zaak van zijn broer overgenomen. Met de heer Boelee vormden we een driemanschap. We hadden een sfeervolle juwelierszaak, waar ook verkoopsters hun steentje aan bijdroegen. Ik denk dat we een laagdrempelige winkel hadden, waar klanten zich op hun gemak voelden. Dit blijkt ook wel uit het feit dat we veel in occasionsieraden handelden.
Omdat onze kinderen niet in de voetsporen van hun grootvader en mij zouden treden, besloot ik de zaak in 2004 – na 65 jaar – over te doen aan collega-juwelier Rodewijk.
In onze nieuwe woonplaats Vorden ben ik een eigen atelier begonnen, waar ik in opdracht sieraden ontwerp en reparaties verricht.
Ook ontwerp en maak ik bronzen beelden, zowel figuratief als abstract.
Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode, 19 augustus 2015.