Terug naar overzichtTerug naar overzicht
  • Home
  • Zeist Bevrijd! – 75 jaar vrijheid
ZEIST BEVRIJD! - 75 jaar vrijheid

Op 5 mei 1945 capituleerde Duitsland, maar het duurde nog tot 7 mei 1945 voordat Zeist werd bevrijd. Een grote menigte had zich in de ochtend verzameld op Het Rond tussen het gemeentehuis en Hotel Figi. Om half 10 reden de ‘Polar Bears’ van de 49e Britse Infanterie Divisie van het 1e Canadese Legerkorps via de Driebergseweg en de Dorpsstraat het centrum van Zeist binnen…

Leden van de (Nederlandse) Binnenlandse Strijdkrachten, padvinders en de gemeentelijke politie maakten de weg op Het Rond voor hen vrij. De menigte juichte en zwaaide. Jongeren klommen in lantaarnpalen om het beter te kunnen zien. De Nederlandse vlag mocht na vijf jaar weer in de straten wapperen.

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding had Vereniging Geheugen van Zeist een tentoonstelling in de publiekshal van het gemeentehuis en in het atrium van Hotel Theater Figi georganiseerd. Helaas konden de exposities niet doorgaan door het corona virus. Om 7 mei 2020 – precies 75 jaar na de intocht van de geallieerden in Zeist- niet ongemerkt voorbij te laten gaan hebben we onderdelen van de expositie omgebouwd tot een digitale variant die wij u graag op deze website aanbieden.

Voorwoord

Op 20 maart zou ik de opening verrichten van de twee door het Geheugen van Zeist op Het Rond geplande exposities rond 75 jaar bevrijding. In de expositie in het gemeentehuis zou o.a. gefocust worden op het vervalsen van persoonsbewijzen door Zeister ambtenaren tijdens de oorlog. In het Atrium van Figi zouden de gebeurtenissen in de bevrijdingsmaand mei 1945 op Het Rond en in Figi centraal staan. Tijdens de opening van de exposities zou ik ook heel speciaal onlangs opgedoken onbekende filmbeelden van de gebeurtenissen op het Rond op 7 mei 1945 voor het eerst aan het publiek tonen.

Nu door de Corona-crisis deze beide exposities uitgesteld moesten worden, leek het de organisatoren zinvol om onderdelen van de exposities digitaal aan te bieden, waaronder de nieuwe filmbeelden.

Het is een goed idee dat eenieder op en rond Bevrijdingsdag toch de gelegenheid krijgt kennis te nemen van de thema’s, die in beide exposities centraal hadden gestaan. En hopelijk bij een doorgaan van beide exposities alsnog centraal komen te staan.

Wethouder Marcel Fluitman

Marcel Fluitman
wethouder van Cultuur