Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Jagerlaan 22 - 22a

Door: Dick van de Kamp

Op de Jagerlaan 22 staat een markant huis. Het ligt op de hoek van de Jagerlaan en de Cronjelaan en het is gebouwd in 1913. In 1958 is het door de toenmalige eigenaar P. Jacobi veranderd in een winkel/woonhuis.

Jacobi's Oosters Tapijtenhuis

Heel opvallend is het houtwerk op de eerste verdieping en de schuine voorkant waar de ingang van de winkel te vinden is. Jarenlang was hier Jacobi’s Oosters Tapijthuis gevestigd. In 2008 is de winkel gesloten. Nu (in 2017) is er een evenementenbureau in gevestigd dat de naam “Maestro” draagt. Maar de geschiedenis van het pand Jagerlaan 22/22a is vooral verbonden met Jos Frankfoorder, die ook wel Jos Jacobi genoemd werd.

Jos Jacobi
Jos Jacobi

De geschiedenis van Jos is terug te vinden in het boek van Daphne Meijer “Onbekende kinderen”.

Jos is geboren in mei 1942. Vele Joden zijn gedeporteerd vanuit de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Kleine kinderen zaten in de crèche die daar tegenover ligt. Van daar uit werden vele kinderen in overleg met het verzet naar een onderduikadres gebracht en uit de administratie verwijderd.

Zo komt Jos in 1943 in Zeist terecht bij de familie Jacobi, die in het verzet zat. Een tijdje later kwam er nog een Joods jongetje bij.

Tweede Wereldoorlog

De buren van de familie Jacobi hadden ook een joods jongetje in huis. De politie en NSB’ers waren naar deze kinderen op zoek en zagen Josje . Van het een kwam het ander: de jongetjes werden met zijn drietjes afgevoerd. Mevrouw Jacobi werd gearresteerd, maar later weer vrijgelaten.

Adoptie

Jos komt aan in Eindhoven met het vliegtuig. Zijn pleegmoeder haalt hem op, omdat zijn ouders zijn vergast. Hij komt weer wonen bij zijn pleegouders.Zijn oom en tante wilden hem graag adopteren en meenemen naar Palestina. De Jacobi’s winnen het gevecht om de adoptie. Jos wordt protestants opgevoed. Dat had nooit mogen gebeuren was de mening van Jos.

Jagerlaan 22

Hij wilde weer Jos Frankfoorder heten. Ondanks het fundamentele verschil van mening met zijn pleegouders bleef er een hechte band. Jos nam de zaak van zijn pleegvader over. In 2008 moest hij om gezondheidsredenen hiermee stoppen. Jos overleed op 16 juni 2008. Het is tekenend dat hij in de laatste fase van zijn leven zich ook weer Jos Jacobi liet noemen.

Ik kan niet langs het pand Jagerlaan 22 komen zonder aan de geschiedenis van Jos te denken.