Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Edison

Door Asta Diepen Stöpler

Peter Donker: “We stonden er om bekend dat we alles hadden. Klanten uit de wijde omgeving kwamen hier.”

Hendrik Donker opende in 1929 zijn winkel in fietsonderdelen en nieuwe fietsen. Adriaan Donker naam het stokje over in de jaren ’50, oom Jan werkte 10 jaar mee. Peter Donker stond vanaf 1974 aan het roer. Wegens concurrentie en gebrek aan opvolging besloot Donker eind 2006 te stoppen. Peter Donker vertelt over Edison.

Electra en fietsen

Vaak kwamen mensen die op zoek waren naar een specifiek moertje, boutje of ander onderdeel. Meestal konden we het leveren. Even boven zoeken in het magazijn. Het gebeurde ook dat mensen ons belden met de vraag wat voor spullen hij nodig had voor een klus. Soms belde iemand vanuit een grote doe-het-zelfzaak om daar de benodigdheden goedkoper te kunnen aanschaffen. Daar was ik snel klaar mee, zo iemand gaf ik geen antwoord. We waren goed op elektronica- en fietsengebied, zowel qua voorraad als qua kennis. Teus van Ee was de fietsenspecialist en ik was er voor de elektra.

Teus van Ee (links) en Peter Donker (rechts)
Pui van de winkel aan de Emmastraat
Geen voorraadsysteem

Een systeem in onze voorraad hadden we niet echt. In het begin wel, maar door de groei van ons assortiment zetten we de verpakkingen met nieuwe artikelen al snel neer waar maar plaats was. Schakelmateriaal, kabels, snoeren, alles op het gebied van elektra voor amateurs en installateurs. Alle mogelijke fietsonderdelen: versnellingsnaven, binnenbanden, buitenbanden, remkabels. Niet alleen hobbyisten kochten bij ons, maar ook professionele fietsmakers als hun eigen voorraad op was. We stonden er om bekend dat we alles hadden. Klanten uit de wijde omgeving kwamen hier.

Uitbreiding magazijnruimte

De winkel was klein, daarom stopte mijn vader eind jaren ’50 met de verkoop van fietsen. Ik heb 20 jaar later de tuin achter de winkel omgebouwd tot magazijn. Ook de bovenetage, waar oom Jan jarenlang woonde, werd opslag. Het stond er op het laatst bomvol. Er was net genoeg ruimte voor een eettafeltje en stoelen. Balansen was geen doen met vele honderden verschillende soorten schroefjes, spijkers en ander klein spul. Met de Belastingdienst hadden we een werkbare manier afgesproken die ons geen weken tellen kostte.

Hoelahoeps en tv-antennes

Eind jaren ’50 was er ineens heel grote vraag naar pvc-buizen om hoelahoeps van te maken. Een houten stop in beide einden van de buis en klaar was je.
In 1964 zijn enkele maanden lang vanaf het REM-eiland illegale televisie-uitzendingen verzorgd. De tv-antennes voor op het dak waren niet aan te slepen. We hadden zelfs tijdelijk iemand in dienst die deze vrij grote, harkvormige antennes voor de klanten in elkaar zette. Door de komst van de landelijke doe-het-zelfketens nam onze klandizie af. Opnieuw stonden rijen mensen voor de deur, nu voor de opheffingsuitverkoop.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode op 28 februari 2018

Foto van Teus van Ee en Peter Donker afkomstig uit het archief van de familie Donker

Edison tijdens de opheffingsuitverkoop