Terug naar overzichtTerug naar overzicht
IJssalon Venezia

door Asta Diepen Stöpler

Gildo Zaetta: “Regelmatig kwamen Amerikaanse soldaten van Italiaanse afkomst naar onze zaak voor de sfeer en gezelligheid.”

Pietro Zaetta begon in 1933 met 1 ijskar aan de Utrechtseweg waar nu Triodos Bank is. Later had hij 3 ijskarren om in heel Zeist mee te venten. In 1936 ging zijn vrouw Lina aan de slag in het ijskioskje ‘Dolomiti’. Zij verhuisden in 1941 naar de 1e Hogeweg. Gildo nam in 1974 het bedrijf over. Gildo Zaetta vertelt over IJssalon Venezia.

Start met ijskar

Vanille, chocolade en aardbeien. Met deze 3 smaken begon mijn vader de verkoop vanuit een ijskar. Begin jaren ’30 was ijs heel bijzonder. Hij kocht de eieren bij eierboer Dorresteijn van de Rozenstraat en melk en slagroom van melkboer Jan van de Munt van de Emmastraat. Het seizoen was van april tot eind september.

Pietro Zaetta met ijswagen, jaren '30
IJskiosk aan de Utrechtseweg, waar nu de Triodosbank is
Tweede Wereldoorlog

In de oorlog lag de ijsproductie grotendeels stil bij gebrek aan grondstoffen. Maar als er toch wat te krijgen was, dan openden mijn ouders de ijssalon tijdelijk.

Meer smaken

Na de oorlog kwam er meer keuze aan ijssmaken, zoals banaan, mokka, boerenjongens en citroen. De ijsbereiding is onveranderd gebleven, met dezelfde receptuur en machines. Mijn vader kocht in de ’50-er jaren twee ijsmachines – het Duitse Boku en Italiaanse Cattabriga, die nog steeds in bedrijf zijn. Hij maakte het ijs dagelijks vers, 6 – 7 liter per smaak, om bij te maken als er veel vraag naar was.

Opening ijssalon

Na de oorlog stopte hij met het venten van ijs en richtte hij zich op verkoop in zijn ijssalon. Mensen uit Zeist en wijde omgeving kochten er graag.

Interieur van de ijssalon
Marco van Basten

In de jaren ’80 bezocht voetballer Marco van Basten onze zaak, vlak voor zijn transfer naar AC Milan. Hij opende een woonwinkel aan de overkant en at daarna een ijsje bij ons. Helaas heb ik er niet aan gedacht om een foto van hem te maken.

Mijn zuster Theresa heeft ruim 55 jaar meegeholpen, van 1945 tot 2002.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode 4 oktober 2017

Foto’s afkomstig van de familie Zaetta.

Gildo Zaetta aan het werk (midden) in de ijssalon