Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Nicoline Coiffures

Door: Asta Diepen Stöpler

Truus en Pieter Bekooy: “Onze klanten ging echt ‘gekapt’ de deur uit”.

Nicoline Coiffures zit sinds 1960 aan de Laan van Cattenbroeck 69. In de loods achter het pand was een fabriek waar schaftwagens werden gemaakt. Begin jaren ’90 kwam zoon Sander in de zaak. Enkele jaren later namen hij en zijn vrouw Kitty de zaak over. Truus en Pieter Bekooy blikken terug op Nicoline Coiffures.

Gekapt als filmster

We maakten graag van iedere klant een filmster. Het rattenkopje van filmster Audrey Hepburn was in de jaren ’60 een gewild model. In Parijs volgden we regelmatig knipopleidingen van de beste kappers uit toonaangevende kapsalons. We waren lid van de Haute Coiffure Paris.

Nicoline Coiffures
Overname Kapper Geertsema

Wij komen uit het westen van het land, Truus in Leiden en Pieter in Den Haag aan het deftige deel van de Bezuidenhoutseweg. Via een familielid gingen we in Zeist aan de slag bij kapper Joop Geertsema in de salon die de naam van zijn dochter droeg. We konden boven de zaak gaan wonen. Na 6 jaar namen we de zaak over. Het was een mooie, maar bescheiden ruimte met 5 stoelen met een carrévormige spiegel. Met de spionnen – zijspiegels – kon je het kapsel van alle kanten zien. In de ‘en suite’ stond de droogbank: 4 stoelen naast elkaar met droogkap erboven vast aan de muur. In de begintijd hingen nog vitrage en gordijnen bij de ramen, dat gaf een huislijke sfeer. We hadden al snel een uitstekende naam. Diverse aanzienlijke families uit Zeist en omgeving waren vaste klant.

Klanten

In de jaren ’60 was het wassen, knippen, watergolven. Een behandeling duurde algauw 1 tot 1,5 uur, een gezellig uitje. In die tijd werkten veel vrouwen, ze hadden er de tijd voor. Men ging echt ‘gekapt’ de deur uit. Klanten kwamen uit Zeist, Bunnik, Driebergen, Den Dolder, best ver voor die tijd. Jarenlang, iedere zaterdagochtend nog voor openingstijd stonden twee dames te wachten om hun haar te laten wassen en watergolven. Ze voerden ‘strijd’ wie het eerste aan de beurt was. Met veel klanten hadden we goed contact. Een dame uit de begintijd komt nog steeds iedere week. Een adellijke cliënte was uitgenodigd voor een huwelijksfeest van prinses Beatrix en prins Claus (1966), op een maandag, onze sluitingsdag. Zij en haar 2 dochters lieten zich door ons kappen. We kregen ook het verzoek hun diademen te reinigen. Toen we zagen dat 1 diamant ontbrak, vertelden we dit om misverstanden te voorkomen. Als dank kregen we een prachtig boeket rozen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode 22 november 2017