Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Verfpaleis Breunesse

Door Asta Diepen Stöpler

Kees Breunesse: “Soms belde een klant op zondag of hij een pot muurverf kon halen. We zeiden geen nee, want halverwege een verfklus stoppen geeft slechte resultaten.”

Het Verfpaleis was gevestigd aan Jagerlaan 80 vanaf 1951. Kees Breunesse ging in 1965 in Het Verfpaleis werken. Rond 1970 ging B.G. Breunesse minder in de winkel om meer buitenshuis te kunnen schilderen. Hij stopte rond 1982 met werken. Kees Breunesse blikt terug op Het Verfpaleis.

Schilderen van fietsspatborden

Fietsspatborden wit schilderen. Samen met Veilig Verkeer Nederland hadden we deze actie in de jaren ’50 en ’60. Iedereen kon zijn fietsspatbord wit laten schilderen, gratis. Dit was een goede reclamestunt, want er kwamen veel fietsers op af. Even schuren, afnemen en zo’n 20 – 25 centimeter schilderen, klaar.

Breunesse actie fietsspatborden wit schilderen
Interieur Verfpaleis Breunesse
Start winkel

Mijn vader – B.G. Breunesse – begon eind jaren ‘30 als huisschilder. Na de oorlog nam het particuliere woningbezit toe. Mensen deden steeds meer zelf in en om het eigen huis. Daarom opende hij Het Verfpaleis met schilderbenodigdheden voor particulieren. De Jagerlaan was een goede locatie. In die tijd was de Voorheuvel een drukke winkelstraat. De winkel begon klein, met ongeveer 150 m2. Later zijn er achter diverse stukken aangebouwd als magazijn.

Verf en behang

We verkochten onder meer verf en beits voor binnen en buiten van de merken Juweel Enamel van Juweline uit Amersfoort en Tokion van Boonstoppel uit Waddinxveen. Behang van Rath & Doodeheefver en Goudsmit – Hof. Oude stalenboeken van behang gaven we als tekenpapier aan kleuterscholen. Aan het begin van het jaar verspreidden we huis aan huis kleine stalenboeken met 25 soorten behang. Daar kwam de nodige klandizie uit voort.

Terpentine werd verkocht uit het vat. Vaak kwamen klanten met een eigen flesje. Als er geen dop op zat dan maakten we een kurk van papier. Even schudden of de tijdelijke stop goed genoeg afsloot. ‘Wel rechtop houden, anders lekt het’, adviseerden we.

Gezin helpt mee

Met mijn broers Wout, Piet en Bart stond ik in de jaren ’60 – ‘70 in de winkel. Een drukke tijd, naast de verkoop adviseerden we ook klanten. Als het nodig was hielpen we hen, bijvoorbeeld met het afstomen van te sterk vastzittend behang. Soms belde een klant op zondag of hij een pot muurverf kon halen. We zeiden geen nee, want halverwege een verfklus stoppen geeft slechte resultaten.

Breunesse met vlnr Woerdman directeur van Juweline, vader B.G. Breunesse en Obermeier vertegenwoordiger van Juweline