Terug naar overzichtTerug naar overzicht

Onthulling gedenksteentjes op zaterdag 18 mei

Het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité laten op zaterdag 18 mei aanstaande gedenksteentjes onthullen voor de woningen Acacialaan 18a, Eikenlaan 21 en Lindenlaan 7 in Zeist.

Wethouder Walter van Dijk zal samen met nabestaanden de onthulling van deze gedenksteentjes verrichten. Voorafgaand aan de onthulling wordt een korte bijeenkomst georganiseerd in de Raphaëlkerk aan de van Tetslaan 4 in Zeist. Aanvang bijeenkomst is 11.15 uur. Inloop vanaf 11.00 uur. Na de bijeenkomst wordt lopend, per fiets of auto naar de woningen gegaan.

Acacialaan 18a

In de woning Acacialaan 18a woont het gezin Beckman. Op 24 augustus 1940 wordt de woning geraakt door een bom. Eugenie (Tineke) Beckman, 18 jaar oud, komt hierbij om het leven. In december 1940 wordt vader Karel gearresteerd vanwege vijandelijk gedrag. Hij komt in november 1944 in concentratiekamp Sachsenhausen om het leven.

Zonen Hans en en Rob zijn beiden actief in het verzet. Ze proberen naar Engeland te vertrekken om van daaruit een bijdrage te leveren aan de oorlog. Ze worden in Frankrijk gearresteerd en komen in Auschwitz terecht. Ze overleven daar beiden de oorlog. De joodse Hetty en Harry van Someren, broer en zus, zijn van december 1942 tot juli 1944 ondergedoken bij mevrouw Beckman. Over hun lot is niets bekend.

Karel Beckman met zijn dochter Eugenie
Familie Visser
Eikenlaan 21

Helena Clara (Elly) Blazer vindt in juli 1942 een onderduikadres bij de familie Visser. Zij overleeft de oorlog. Ook haar vader overleeft de oorlog. Haar zus Panny en haar moeder worden beiden vermoord in Auschwitz.

Lindenlaan 7

Het gezin Coumou vestigt zich in de jaren dertig aan de Lindenlaan 7. Zoon Piet raakt betrokken in het verzet en het hele gezin wordt hierin actief. Miep Wonder, het gezin Hollaender en Isodor Hochberger duiken bij de familie onder. Zij overleven allen de oorlog.

Ook Irene Hellman- Redlich vindt onderdak aan de Lindenlaan 7. Omdat zoon Piet in december 1943 wordt gearresteerd moet voor Irene een veiliger onderduikadres worden gevonden. Irene wordt door een vriend naar een ander adres gebracht. De vriend blijkt een verrader te zijn. Irene wordt uitgeleverd aan de Sicherheitspolizei. Zij wordt vermoord in Auschwitz.

Geheugen van Zeist

Deze gedenksteentjes worden onthuld in een serie stenen die herinneren aan verzetsstrijders, Holocaustslachtoffers, onderduikers en plekken en gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Zeist, Austerlitz, Den Dolder, Huis ter Heide en Bosch en Duin hebben plaatsgevonden. Zo ontstaat een blijvende route die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in stand houdt.

Het project is een initiatief van het Geheugen van Zeist en het 4 en 5 mei Comité in Zeist. Het project wordt door vrijwilligers uitgevoerd. De verhalen achter de gebeurtenissen of bijzondere plekken zijn terug te vinden op de website www.geheugenvanzeist.nl. De website is een initiatief van de samenwerkende erfgoedpartners in de gemeente Zeist.