Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 39
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 39
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
39
Is onderdeel van:
niet nodig, want diverse grondeigenaren in de gemeente beschikken nog over een boswachter. Over die veldwachter ontstaat er tussen de rnaire en
de onderprefect nogal wat wrij ving. Twee- of zelfs driemaal per week moet
naar Amers foort om daar
van a llerlei voor de garde- generaal Hubert te doen, hij is dus veel weg en fungeer t ook als postbode voor rap- porten tu ssen Amersfoort en Zeist. Tijdens zijn afwezigheid kan dan de adjunct-maire A. Verdonck de voorkomende politiezaken opknappen. Daar komt dan nog bij dat chef Hubert helemaal niet over Magry te spreken i s . Hij schrijft over hem aan maire Van Bern: "Votre garde champêtre est un gros fènéant (nietsnut) qui ne voudrait servir que la verre à la main". In juli 1813 worden er door de prefect speciale post lopers benoemd en wordt onze Gerrit van zijn taken als boodschappenjongen tussen Amersfoort en Zeist ont- last. Hij mag ook in geen geval gebruikt worden om par- ticuliere zaakj es en boodschappen voor de maire op te knappen . Aan de andere kan t moet worden gezegd dat de onderprefect hem ook voor allerlei overheidszaken in- schakelt die met zijn politietaak niets te maken heb- ben. En dat nog wel juist in de zomer van 1813 bij het aflopend getij van de Fransen, nu de politie ter voor- koming van onlusten zo waakzaam heeft te zijn. Tegen deze achtergrond willen we nu een paar politiezaken bekijken, die zich in die jaren te Zeist hebben voor- gedaan. De criminaliteit bepaalde zich vooral tot stroperij,
hout- en schapendiefstal , burengerucht en wanordelijk- heden (er waren te Zeist 7 à 8 tappers). In mei 1813 doen schaapherder Dirk van Lunteren, 28
jaar en boer Willem van den Brink, 39 jaar, beiden wo- nend aan de Krakeling, aangifte van diefstal van 2 schapen door braak in de schaapskooi. Grond en schaaps- kooi zij n eigendom van P. J. van Oosthuyse in Rij sen- burg . Door het volgen van een spoor vonden garde champêtre en adj unct-maire Verdonck in de schuur van Erris Oud Broekhuyse een bebloede kruiwagen. De zoon van Oud Broekhuyse zou de vellen (der gestolen schapen)
35
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer