Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 15
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 15
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
15
Is onderdeel van:
Hun grootste succes werd tevens het einde van de Meers- sener Bende . Dat hoogtepunt was de roofoverval op het huis van de bankier Ackens in het plaatsje Eupen. Ruim 30 rovers van de Meerssener Bende trokken in de nacht van 17 op 18 april 1798 het stadj e binnen, schietend en lawaai makend om de burgers angst aan te jagen. Ze knevelden enkele nach twachten, braken het huis van de bankier, dat midden in Eupen aan de Grote Markt lag, open en plunderden het . De buit was enorm: ruim 30 . 000 gulden. Zo ' n bedrag maakt des te meer indruk wanneer we beden- ken, dat een geschoolde arbeider in die tijd in Holland t ussen 400 en 600 gulden per jaar verdiende. Deze overval te Eupen bracht zoveel opschudding te-
weeg in he t l and tussen Maas en Rijn, da t de Meerssener Bende zich genoodzaakt zag haar activiteiten naar an- dere streken te verleggen. In feit e viel de bende uit- een, want sommige rovers voegden zich bij benden die verder naar het oosten in Duits land actief waren. An- deren trokken naar de Bataafse Republiek.
De tweelingbroers Bosbeeck gingen beide naar Noord-
Brabant . Met de lotgevallen van Frans Bosbeeck - die daar een eigen bende organiseerde - zullen we ons hier niet verder bezighouden (hij eindigde tenslotte in 1800 aan de galg in Den Haag). Zijn broer Jan was al in 1797 -
dus vóór het uiteenvallen van de Meerssener Bende -
enkele malen in Holland geweest. Hij had in Rotterdam drie mannen gevonden die onder zijn leiding overvallen wilden plegen. Dit vormde het begin van de Hollandse Bende. Deze laatste tak van de Grote Nederlandse Bende ont-
stond dus in 1797. Ruim een jaar later - in de laatste maanden van 1798 - kwam er een einde aan haar bestaan. In die periode van ongeveer 15 maanden pleegde de Hol- landse Bende minstens 35 roofovervallen. De eerste ex- pedities werden ondernomen in het eilandengebied ten zuiden van Rotterdam. Hier maakten de rovers gebruik van een schuit om de afgelegen boerderijen te bereiken . Zo hoefden ze ook niet bang te zijn voor eventuele ach-
14
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer