Uw zoekacties: Bouw- en Woning Toezicht (BWT), 1903-2010 Seijst, 1983; p. 37
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 37
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
37
Is onderdeel van:
zeer ligt epidemieën kunnen ontstaan". In het bijzonder gedurende de strenge winter van 1812 (het jaar van de veldtocht naar Rus land!) had de bevolking het zwaar te verduren en worden de meer welgestelden vanuit Amers- foort door de onderprefect en van de kansel door ds Kaakebeen aangespoord tot vrijgevigheid . "Het buitenge- woon strenge jaargetijde (december 1812), de bittere armoede, welke onder de menschen heerscht, hebben mij doen slagen in het organiseren ener Commissie welke zich belast met het uitdeelen van buitengewone onder- stand aan de armen, bestaande in voedsel, deksel, brand II , zo schrijft maire Van Bern.
Onderwijs Met het onderwijs aan de dorpsjeugd was het in deze
tijd dan ook niet best gesteld. Het onderwijs was van staatswege geregeld, maar de overheid gaf niet veel aan de scholen uit. De onderwij zer moest uit de door de ouders bijeengebrachte schoolgelden worden betaald. Van minvermogenden
en dat waren er veel - moest het
schoolgeld uit de armenkas komen. Maar die armenkas had ook s lecht s beperkte middelen
en zo moesten er wel 100 kinderen van onderwijs versto- ken blijven. I n een verslag van juni/juli 1812 wordt de opvoeding
der kinderen te Zeist slecht genoemd. De ongeschoolde arbeiders op de heide - zo vermeldt dit rapport - heb- ben voor hun kinderen weinig behoefte aan het door meester De Liefde gegeven onderricht in schrijven, le- zen en rekenen. Ondanks het zeer gebrekkige basisonder- wijs, waarmee Zeist en zo menig andere plattelandsge- meente het moest doen, waren de plaatselijke besturen verplicht onderwijs in het Frans te doen geven. In veel gevallen werd daarmee de hand gelicht. Zo niet in Ze i st , waar een zekere Francois Coullier met deze taak werd belast. Van het jongens- en het meisjesschooltje, respectie-
velijk in het Broeder- en in het Zusterhuis gevestigd, kunnen we zeggen dat ze in deze tijd ondanks hun goede naam een kwijnend bestaan leden.
33
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer