Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 38

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 38
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
38
Is onderdeel van:
We bevinden ons tijdens de franse inlijving in een overgangsperiode van het "ancien régime" uit de rep u- bliektijd naar het moderne bestuur, waaronder we - hoe- zeer ook gewijzigd - ook nu nog leven.
Openbare veiligheid en orde
Van die bestuurstaken kiezen we voor Zeist hier de openbare veiligheid uit om een indruk van de "moderne" organisatie en de te Zeist voorkomende "criminaliteit" te geven. Op hoog bevel moest er te Zeist, evenals in de andere gemeenten, een veldwachter, een zogenaamde 11
pêtre" worden aangesteld. De organisatie hield in dat in iedere arrondissement een districtscommandant als
opperchef van de gemeenteveldwachters moest komen . Deze functionaris, garde-generaal geheten, zetelde in de arrondissementshoofdstad Amersfoort, maar verbleef bij- zonder graag in Austerlitz waar hij gronden en een huis verwierf. Hij heet te Francois An toine Hubert en was gepensioneerd kapitein van het franse leger; onder hem diende als "brigadier" in het tweede canton van het arrondissement, waartoe Zeist behoorde, een zekere Jan ter Horst. En dan komen we op het zeister niveau waar als gar-
de champêtre op 20 februari 1812 wordt benoemd Gerrit Magry, op een salaris van 300 frs per jaar met toelagen voor kleding en uitrusting . De allerhoogste baas in het departement, de prefect De Celles, gaat op 20 augustus 1812 met de benoeming accoord. Gerrit is 52 jaar oud, hij is geboortig uit Nijkerk, heeft 8 kinderen en was al 30 jaar "dienaar van den Have van Utrecht" . Hij moet bewapend zijn met een sabel aan een ceintuur en een paar pistolen . Verder moet hij, eveneens op voorschrift van de prefect, op zijn mouw een metalen plaat dragen met opschrift: "Garde champêtre de la Commune de Zeyst" . Na aanstelling van deze veldwachter, worden de werk- zaamheden van "nagtwagten en klepperlieden" beëindigd. Meer dan één veldwachter heeft Zeist volgens de maire
34
garde charn-
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer