Uw zoekacties: Bibliotheek Bouw- en Woning Toezicht (BWT), 1903-2010 Seijst, 1983; p. 42
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 42
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
42
Is onderdeel van:
Gebrandschilderde ramen in de Oude Kerk van Zeist? Natuurlijk niet in de huidige Oude Kerk, die immers
- de veel oudere toren buiten beschouwing latend - pas uit 1841/1843 dateert. Maar mogelijk wel in haar voor- ganger, al vinden we daaromtrent niets in het vierdeli- ge boekwerk van Van Eekeren en Kuijper 1) . Wel wordt er omstreeks 1678 een bedrag vermeld, uitbetaald aan ene "Huybert de Clock, glasemaeker, wegens geleverde glae- sen in de kerk", maar veel wij zer worden we daar niet van 2) . Ook de neef van de hier staande predikant - ds J.E. Kist - prof. N.C. Kist, die in 1841 vervolgens de afbraak van de romaanse en de herbouw van de neo-go- thische kerk meemaakte en daarover een interessant ar- tikel schreef, bericht niets over gebrandschilderde ramen 3). Toch zijn zulke ramen in dorpskerken geen zeldzaam-
heid, zoals bijvoorbeeld in Akkrum, Balk, Engwierum, Wartena, Bloemendaal, Zuid-Polsbroek, Scherrnerhorn, Hillegersberg (vroeger), Broek in Waterland, De Rijp, Oud Beierland (vroeger), Oostvoorne, Valburg, Wade- noyen, Brakel, enz ., enz. 4). het om gaat, zijn de - na de Reformatie nieuw
aangebrachte - rondbogige ramen, want pas in die tijd, na circa 1575 dus, valt de toevallige vondst te date- ren, te vinden in het maandblad der Nederlandse Genea- logische Vereniging "Gens Nostra" van 1982 5). In dat tijdschrift wordt een handschrift gepubliceerd, onder andere de mededeling bevattend, dat Mariken Jacobsdr van Utrecht (geboren 23-11-1682) huwde met Dirck Dam- hoff, drost te Zeist (geboren 1687, overleden Zeist 19-10-1737), zoon van Jacob Damhoff en Quinera Boers. Dan volgt: "Het wapen van Dirck Damhoff, bestaande in 3 purpere bloemen in het midden van yder een geel hardje zoo als in een renonkel, het origineel berust tot Zeyst dog het wapen aldaar in de kerk ge schildert is bij aan- neming daar bijgevoegt zijnde een windhond". Aangezien toenmaals het beschilderen met familiewapens e. d. op kerkmuren niet meer gebruikelijk was (zoals soms in de
38
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer