Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 7

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 7
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
7
Is onderdeel van:
Het zoeken naar meer grafheuvels dan de al ontdekte twintig in de buurtschap Austerlitz werd toen be - eindigd; met toestemming van St aatsbosbeheer en in presentie van de provinciale archeoloog, de heer H.J. van Tent, werden evenwel in 1981 twee van die heuvels onderzoch t en hoewel echte vondsten (scherven e. d.) niet werden aangetroffen, was datering in de IJzer- tijd (o.a. door de plaggen-opbouw van één der tumuli) mogelijk (500 - 0 v. C.). Bovendien werden nog een tweetal hogere grafheuvels - voornoemde heuvels zijn namelij k maximaal 50 cm hoog - gevonden, ,,,elke ver- moedelijk uit de oudere Bronstijd (2000 - 500 v. C.) afkomstig zijn . Interessant is - ook van elders be- kend - dat alle heuvels ongeveer op één lijn liggen; misschien aan een prehistorische weg? 1). Deze heu- velrij bevindt zich nabij de grens met de Leusderhei, waar reeds eerder prehistorisch materiaal (maalste- nen, tumuli enz . ) is ontdekt, dat wil zeggen vooral tussen de 20 en de 30 meter hoogtelijnen in het dek- zandgebied . Op verzoek van de boswachterij werd een onderzoek ingesteld, in 1980, naar sporen van het franse kampe- ment van generaal Marmont, waarbij men twee redoutes (vooruitgeschoven versterkingen - in dit geval van aarde - om het kamp te beschermen) vond . De boswach- terij wil ze herstellen en opnemen in een wandel- route. In datzelfde jaar had archief- en veldonder- zoek plaats naar de historie van Hallenburg, ook in die omgeving gelegen. In 1981 is de aarden omwalling onderzocht, waarbij werd geconstateerd, dat deze wel drie à vier maal was verhoogd. Ook wat scherven zijn aangetroffen, evenals - binnen het omwalde terrein - f undamenten van geboU\"en. De afdeling Utrecht e.o . van de Archeologische Herkgemeenschap voor Nederland (A.\; . N.), met name de "zandgronden-werkgroep" , welke bovengenoemd speurwerk verrichtte, ,,,il t. z . t. over een en ander een publikatie doen verschijnen .
dr K.H. Galis 6
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer