Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 30
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 30
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
30
Is onderdeel van:
d'Utrecht", zoals het toen nog heette) om de kleurrijke excercities te bewonderen. Het waren schitterende shows, met telkens ten minste 10.000 man in beweging, waarbij de tegenwoordige taptoes kinderspel zij n . Zoveel volk t rok wekelijks naar de legerplaats, dat zich op de sma l- le zandwegen rondom grote verkeersopstoppingen . voorde- den . De eerste files in Utrecht (19) .
Kooplieden Er braken gouden tijden voor handelaren, die goederen
aan het franse leger konden leveren, aan . Dankzij de hoge belastingen beschikte De Marmont over genoeg geld zij n troepen in het nieuw te steken . Veel of ficieren lieten zich fraaie buitenmodeluniformen aanmeten. Eén van de kooplieden, die kapitalen aan het leger van
De Marmont verdiende, was Petrus Jodocus van Oosthuyze. Hij woonde te Rij senburg (nu Driebergen-Rij s enburg) en was oorspronkelijk pruikenmaker, later borduurwerker en goudstikker . Hij werd rijk door de levering van textiel- goederen aan de Fransen (20). Hij raakte bevriend met De Marmont en zijn vrouw. Het echtpaar logeerde dikwijls in het landhuis " Sper en Dal" dat Van Oosthuyze in Rijsenburg had laten bouwen. Hij stelde daar aan De Marmont zijn relatie Jean Maurice d 'Amblé voor (21). Deze was tijdens de Franse Revolutie (1789) naar ons land uitgeweken en te Zeist handelaar in wijnen geworden. Hij werd als zodanig ook een belangrij - ke en bevoorrechte "fournisseur des armées". Van Oosthuyze en d ' Amblé staken beiden nogal wat geld
in de ontginning van grote percelen heidegrond ten zuid- oosten van Zeist. Zij deden dat niet, in elk geval niet in de eerste plaats, omdat zij ook in landbou\"r brood za - gen . De Marmont had hen stellig toevertrouwd dat hij met plannen rondliep in deze contreien een dorp te stichten . En gecultiveerde grond leverde ook in die tijd meer op dan heidevelden. Dat De Harmont ernst maakte met de grondvesting van
een blijvende gemeenschap blijkt ook uit zijn oproep aan tappers en andere neringdoenden. Hij richtte zich tot
27
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer