Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Seijst, 1982; p. 33
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 33
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
33
Is onderdeel van:
l-1oravisch monstrum Op 21 oktober 1805 kon De Marmont de hoop op een ve l d-
tocht in Engeland definitief laten varen. De brit se vloot onder admiraal Nelson bracht de gecombineerde frans/ spaan se marine een vernietigende nederlaag toe - bij Tra- falga r. Het ,;as de slotactie van een campagne waarin Na- poleon had geprobeerd tijdelijk het Kanaal te beheersen voor een inval in Engeland . De nederlaag maakte de keizer voorgoed afkerig van elke
onderneming ter zee. In zijn nab ij heid mocht het woord " Trafalgar" niet een s worden genoemd ! ( 27). De Marmont zag zich door " Trafalgar" op een zij s poor gezet . He t bericht van de overwinning bij Austerlitz, waarbij nota bene de door hem geoefende soldaten roem verwierven - hoorde hij met gemengde gevoelens aan . Totdat hij eensklaps tot de ontdekking kwam dat hij in
de victorie kon delen, dat het nog mogelijk was aandacht te trekken . Aan iedere autoriteit, die maar wilde luis- teren, stelde hij voor : Noem ons dorp bij Utrecht naar de plaa t s waar de keizer triomfeerde : Austerlitz. Hij vond gehoor bij Lodewijk Napoleon (28).
Stad Lodewijk Napoleon, broer van de franse keizer, was net
koning van Holland geworden. De verhouding tussen de broers was niet best . Napoleon had niet zo 'n hoge dunk van broertj e Louis . Hij mocht koning van Holland spelen zo l ang hij de keizer naar de ogen zag . Evenals De Ma rmont had Lodewij k reden om de keizer te
vleien. Hij deed er zelfs een schepje bovenop . Van Aus- terlitz, een verzameling van enkele boerenhofsteden, maakte hij een s tad (ville). Zie bij lage 2 . Het was een van de eerste decreten die hij uitvaardigde : nummer 7 , gedateerd 17 augustus 1806. Het hollandse Austerlitz, zo hoop t e men, zou een grote t oekomst tegemoet gaan e n Zeist spoedig overvleugelen . De eers t e tijd leek het daar ook op . Hinkel na winke l, herberg naast herberg openden hun deuren (28).
JO
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer