Uw zoekacties: Seijst, 1982; p. 48
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1982; p. 48
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1982
Pagina:
48
Is onderdeel van:
geeft twee mogelijkheden wat betreft de betekenis van se1S . Ten ee r ste kan het slaan op het nederlands zeisen, ze1S. Naar waarom nu net dit stuk land genoemd zou moe- ten worden naar een zeis is niet duidelijk. Neer voor de hand ligt dan ook, dat we hier te maken hebben met het middelnederlands seis , seins, afkomstig uit latijns census in de betekenis van schatting, cijns. Seis is dan de benaming voor een vroeger heerlijk land, waar- voor de gebruikers een cijns moesten betalen. Dat we hier met deze be tekenis van seis te maken hebben, wordt ondersteund door twee fak tore n: 1) het gebied genaamd seis grenst pal aan het "hoghe hof", dit is wellicht de plaats waar vroeger de curtis stond, 2) ook de naam Langeviele kan op een grondheerlijke oorsprong duiden". Einde citaat . Hoewel er te Zeist inderdaad een bisschoppelijk hof,
nabij de Brink, heeft bestaan , waar van heid e e n ver op bepaalde dagen in ' t jaar de pacht of cijns (meestal in natura) moest worden voldaan, wordt dit ho f pas voor 't eerst in 1308 - misschien reeds in 1220 - vermeld . Terwijl voor het allereerst in de oudst bekende oorkon- de van 838 melding wordt gemaak t van "Seist". Daarom gaat mijn voorkeur uit naar de naamsverklaring: een aantal wate rlopen, armen van de (Kromme) Rijn, die in- derdaad aantoonbaar door westelijk Zeist hebben ge- stroomd. Het art ikel van de heer Van Citters (3) heb ik helaas ni et kunnen raadplegen, mogelijk staan er meer verduidelijkingen in! - Hoe het zij, de naam van onze gemeente zal we l nooit bevredigend worden verklaard .
Galis
1. J. de Vries: "Woordenboek der Noord- en Zuid-Neder- landse plaatsnamen " Utrecht, 1962 , pag. 12
2) T. Stol: "De s traatnamen van Hiddelburg". Archief van het Kon. Zeeuws eh Genootschap der Wetensc happen, 1979, pag . 199
43
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer