Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 8

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 8
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
8
Is onderdeel van:
"De Hollandse Bende t e Zeist in 1798" 1)
Zoals u hebt kunnen lezen in de aankondiging, ga ik vanavond iets vertellen over een roofoverval, die bijna 200 jaar geleden hier dicht in de buurt werd gepleegd door de Hollandse Bende. Nu moet u geen verslag ver- wachten van allerlei gruwelijke en moorddadige ge- beurtenissen. Er overleed niemand en van zware mis-
handelingen was evenmin sprake. Toch ging het hier wel degelij k om een ernstig mis-
drijf, dat alle kenmerken van diefstal onder verzwaren- de omstandigheden vertoonde. Een groepje rovers drong namelijk 's nachts met geweld een huis binnen, knevelde de bewoners, vernielde enig meubilair en ontvreemdde geld en waardevolle voorwerpen . Het tijdstip, waarop dit alles zich afspeelde, wa s de
nacht van 25 op 26 september 1798. De plaats was de hoeve van Jan de Io]aal 2), die volgens aanduidingen in de archiefstukken gelegen was " in de Kroost onder Zeist, een kwartier van de Holle Bilt" . De aanduidingen I1Holle Bilt" en "KroostIl en ook de familienaam De Waal zullen u zeker bekend voorkomen . De plaatsnamen zijn hier dichtbij nog steeds te vinden. De fami lie De Waal behoorde gedurende het grootste deel van de 18e eeuw tot de respectabele ingezetenen van deze streek . Zoals de heer Damsté in zijn boek over Oostbroek en De Bilt vermeldt, vervulden verschillende leden van deze familie in ononderbroken opvolging van 1675 tot 1775 het ambt van gerechtsbode en schutmeester van De Bilt .
1) tekst van de l e zing , gehouden op maandag 25 oktobe r 1982 in he t Slot te Zeist door mej. F. Egmond (Soest).
2) het betre f t "De Blauwe Schorteldoek" aan de Utrechtseweg . Zie het uitvoerige artikel "De Boerderij De Blauwe Schorteldoek", door dr K.W . Galis, in het Bulletin van de Van de POll-Stichting, 7e jaar- gang, 1977, pag 18- 41.
7
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer