Uw zoekacties: Blader door de toegangen Seijst, 1984; p. 26
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 26
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
26
Is onderdeel van:
De Evangelische Broedergemeente te Zeist ten tijde van de Bataafse Omwenteling in januari 1795 (slot)
De Evang. Broedergemeente Zeist in de jaren 1794-1795
Maar laten we terugkeren tot ons uitgangspunt: de gebeurtenissen van januari 1795 en wat daaraan vooraf- ging en daarop volgde. In juli 1794 dringt het besef door, dat de militaire situatie een ongunstige wending begint te nemen. In die maand waren de franse troepen voor het eerst doorge- drongen op het grondgebied van de Republiek . Langzaam rukte het franse noorderleger onder generaal Pichegru op in de richting van de grote rivieren, terwijl in het oosten het Sambre- en Haasleger onder bevel van gene- raal Jourdan met de keizerlijke troepen in de slag ging. In een gecombineerde vergadering op 28 juli beraden
de Aeltesten Conferenz en het Aufseher Collegium zich over de consequenties van een bezetting van Zeist . Men meent, dat in het meest ongunstige geval een situatie kan ontstaan, waarin een uitbarsting van binnenlandse revolutie gepaard met een militaire opmars der franse troepen kan leiden tot een gewelddadige verovering en plundering van Zeist, mogelijk zelfs uitmondend in een totale verwoesting van de nederzetting. In dat geval is een algehele vlucht van de gemeente naar Amsterdam en vandaar naar Norden in Oost- Friesland, waar ook een Broedergemeente was, onvermijdelijk. De tweede moge- lijkheid is dat Zeist zonder direct oorlogsgeweld door de franse troepen zal worden bezet. Dan zullen sommige personen wellicht hun redenen hebben om de wijk te ne- men. Veiligheidshalve zal ook het jongere vrouwvolk dienen te worden geëvacueerd. In geen geval moet over- haast worden gehandeld en, om misverstanden bij buiten- staanders te voorkomen, dient het besprokene voorlopig niet naar buiten bekend te worden (desalniettemin weet men twee dagen later in het dorp al, dat aan evacuatie
23
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer