Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 38
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

  • Bladeren
    De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
  • Eenvoudig zoeken
    Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
  • Uitgebreider zoeken
    U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
  • Zoeken met NOT en OR
    Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
    OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
    - Den Haag OR ’s-Gravenhage
    - Vereeniging OR Vereniging
  • Woordcombinatie
    Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
  • Verfijnen
    In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
  • Sorteren
    De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
  • Wildcards
    Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
    • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
    • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
    • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 38
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
38
Is onderdeel van:
hij gewoonlijk wordt genoemd) was, evenals zlJn voor- ganger Cornelis Schellinger, in de woorden van Zinzen- dorf, een inconvenabeler Baron, die het de broeders knap lastig wist te maken . In alles wat maar enigszins de zakelijke rechten van de heerlijkheid raakte ging hij steevast tegen de wensen van de broeders in , om vervolgens a lsnog met seigneuriale grandeur toe te ge- ven . . ... of niet. Of het nu ging over gronduitgiften, bouwzaken, de aanleg van sloten en bruggen, inkwartie- ringen of huwe lijken binnen zijn familie, Ludwig maakte altij d moeilij kheden. Een enkel voorbeeld moge een en ander verduidelijken. In november 1794, als Ludwig vast besloten is met zijn familie voor de naderbij komende Fransen te vluchten, wil hij plotseling haast maken met het huwelijk van zijn dochter Anna Johanna met ZlJn neef Jacob Renatus , jongere zoon van Johannes Renatus, zodat deze als echtpaar welgevoegelijk samen kunnen reizen. Hij wil zelfs dat dit gebeurt zonder dat, zoals gebruikelijk, hierover het l o t wordt geraadpleegd. Om dit min of meer af te dwingen schildert hij broeder Häcker 36), voorzitter van de Aeltes t en Conferenz, het beeld van twee tot over hun oren verliefde (erpichte) jongelui, die elkaar op ieder moment van de dag om de hals vallen. Hij zegt te vrezen, dat als de twee niet spoedig trouwen, zij n lieve "nnel, door melancholie bevangen, zal inst or ten, waarvoor hij zelfs het getui- genis van dokter Eberhard aanhaal t. Er is sprake van periculum im mora (gevaar bij verder uitstel), maar de arme broeder Hä cker, die dit allemaal en nog veel meer heeft moeten aanhoren, meent nochtans dat hier veeleer sprake is van periculum in rnoribus (gevaar voor de ze- den) en stelt de Aeltesten Conferenz van zijn bevindin- gen op de hoogte. Deze schrijft met spoed naar Herrnhut om raad. Maar de opz e t van Van Laer heeft een averecht- se uitwerking, want zijn toespelingen op de "Menisten vrijage"
eerder gezien als een argument tégen
het huwelijk, en men overweegt zelfs de beide geliefden de deelname aan het avondmaal te ontzeggen. Als deze echter, hierover ondervraagd, ontkennen dat ooit meer is voorgevallen dan een steelse handdruk, en de oude
35
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer